Business is booming.

Заради епидемията ГЕРБ предлага да се гласува два поредни дни

0

- Advertisement -

Внесените предложения от ГЕРБ за ударна поправка на Изборния кодекс разкриха още един прецедент: Управляващите предлагат  да гласуваме цял уикенд за ново Народно събрание. 

Мярката според тях се налага заради утежнената епидемиологична обстановка сега заради COVID-19. В проекта пише, че при обявяването й и съвпадането й с национален вот, гласуването може да се проведе в две последователни дни. Уточнението кои да са те не се налага, тъй като пък в основния закон изрично е записано, че вотът винаги се провежда в ден, в който държавата е в почивка и никой, освен извънредно полагащите труд, избиратели, не е на работа.

Това означава гласуване и в събота, и в неделя. А в изключителни случаи – в неделя и понеделник, когато принципно делничният ден е обявен за национален празник. 

Въпреки че ГЕРБ очевидно имат предвид ситуацията с коронавирусната епидемия, в текста им е заложено това да се случва във всяка епидемиологична обстановка, което означава, че гласуване цял уикенд може да се приложи и в случай, че се обяви обикновена грипна епидемия. 

Освен това управляващите предлагат и да се удължи пропорционално на удължаването на самия изборен ден. Какво следва от това? Досега ЦИК в законов срок от 3 дни трябваше да обяви изборните резултати, а обнародването им в Държавен вестник беше 7 дни. Сега с двоен изборен ден те стават съответно 6 и 14 дни. 

Източник: „Марица“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече