Business is booming.

Захариева: Има грешки по отношение на избора на народни представители, които партия ГЕРБ издигна

0

- Advertisement -

Не за първи път чувам президентът да не се държи като президент, а като лидер на някаква опозиционна партия. Това каза в ефира на сутрешния блок на bTV вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева във връзка с призивите на държавния глава Румен Радев за оставка на кабинета „Борисов“ 3. Призовавам по-добре да се четат нашите закони и нашата Конституция, каза Захариева.

Тя обясни, че ГЕРБ не иска да предопределя дебата за Велико народно събрание. Този проект на Конституция няма да се приеме от това Народно събрание, то просто ще гласува решение за Велико народно събрание, стана ясно още от думите на Захариева.  Конституцията се писа от екип на ГЕРБ, разбира се, и министър Кирилов е бил там, както и други юристи, подчерта Захариева.

Тя отбеляза, че новата Конституция се пише от 2014 г. досега, като е имало много дебати по темата. Захариева поясни, че сама е видяла някои грешки в новия проект на Конституцията, които според нея трябва да се изчистят. Според Захариева юристите редактори в парламента ще изчистят грешките, тъй като те са специалисти по темата. На въпрос дали остава разделението на властите в проекта на Конституция, Захариева заяви: „Разбира се“.

По отношение на законодателната инициатива на прокурорския и адвокатския съвет, Екатерина Захариева бе категорична, че трябва да има сериозен дебат по темата. Вицепремиерът посочи, че има намаляване на прекия избор на прокурорите и увеличаване на парламентарната квота, както и че се дават права и на съдиите. 

Захариева поясни, че не е съгласна с това гражданските права да бъдат поставени накрая на Конституцията, която ГЕРБ предлага като проект. По думите на външния ни министър обаче все пак с тази Конституция се предлага така чаканата промяна. Стана ясно, че на втори септември ще се разбере дали ще има 120 подписа на депутати, чрез което да се стартира процедурата по предлаганите от партията на премиера Борисов промени.

Захариева призна, че има грешки по отношение на избора на народни представители, които партия ГЕРБ е издигнала. Вицепремиерът поясни обаче, че се правят много сериозни анализи за това вътре в партията. 

Протестите Сами разбирате, че когато протестиращите решават да блокират поредното кръстовище, полицията няма как да знае в предварителен порядък, каза Захариева. Призивът от страна на правителството е: „Протестирайте мирно, но не затруднявайте живота на другите хора“.

По думите на Захариева полицаите и сега се грижат за реда и си вършат много добре работата. Тези, които призовават за правов ред, трябва също да го спазват. Една молба е достатъчна по закон, за да протестират, коментира още Екатерина Захариева.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече