Business is booming.

Проф. Пламен Киров: Юридическият екип на ГЕРБ е много слаб, щом е написал такова изказване на премиера

0

- Advertisement -

Намаляването на народните представители от 240 на 120, както и съкращаването на депутатите във Великото народно събрание(от 400 на 280) налагат свикване на ВНС, но за предложенията, свързани с правосъдната система – не. Това обяви в „120 минути“ бившия конституционен съдия и професор по конституционно право проф. Пламен Киров.

По думите му е спорно дали се налага решение от Велико народно събрание за предложението, свързано с мандатите на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС. Експертът по конституционно право посочи, че тази промяна, обаче, не е необходима.

Самото изявление на премиера ни хвърли в размисъл. Аз лично го четох три пъти и два пъти го гледах. Юридическият екип на ГЕРБ най-вероятно е много слаб, след като е написал такова изказване на премиера. Там има едно позоваване на чл. 87 от Конституцията за правото на законодателна инициатива на народните представители, но тук става въпрос за законодателна инициатива за обикновен закон. До колкото виждам намерението е да бъдат внесени поправки в Конституцията“, коментира проф. Киров.

Той уточни, че на три места в изявлението на министър-председателят Бойко Борисов се говори за нова Конституция, след което се говори за изменение на върховния закон. Проф. Киров определи предложенията като „бягане пред вятъра“ и допълни, че те могат да бъдат коментирани в детайли, едва когато се види пълният им текст.

Твърде е общо. Тези девет точки, които са изброени характеризират намеренията – юристите работим с конкретен текст. Сериозно съм притеснен кой трябва да напише по същество. Първо, защото е добре известно, че в България всички разбират от футбол и Конституционно право. Второ – всички политици и управляващи, и опозиция страдат от сериозен дефицит на нормално мислене“, заяви експертът.

Според него българските политици у магистрати не познават добре Конституцията. Той даде пример с предложенията на ВМРО за задължителна военна служба и образователен ценз за осъществяване на гласуване при избори.

Източник: Dunavmost.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече