Business is booming.

Бивш конституционен съдия поясни: Радев подкрепя противоконституционни протести

0

- Advertisement -

Мина може би година и обществеността очакваше да види резултатът от правните консултации при президента Румен Радев. Очевидно предложенията на президента не са за кардинални промени, защото няма намек да се свиква Велико народно събрание (ВНС). Нека обаче видим какво е решил този мозъчен тръст при президента. Това каза бившият конституционен съдия Румен Ненков, баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, съобщава Actualno.com.

Не виждам добро в противопоставянето между институциите – прокуратурата превиши правата си, не само с влизането на „Дондуков“ 2, но и с разпространението на СРС, а и президентът наруши Конституцията. Прокуратурата смекчи тона, но държавният глава – не, е позицията на Ненков. Румен Радев подкрепя едни протести, които са направо противоконституционни – и аз почвам да се настройвам срещу властта, защото не може да осигури правата на останалите граждани, заяви Ненков. Той се възмути, че сградата на Съдебната палата беше залята с червена боя, а и че по Министерския съвет и Народното събрание бяха хвърляни яйца и домати.

Бойко Борисов каза, че обобщава исканията на разнородни групи политици и протестиращи, заяви Ненков пред Нова телевизия. Според него, сегашната Конституция не е изчерпана.

Не е вярно, че при свикване на Велико народно събрание сегашното правителство ще управлява„, сигурен е Ненков.

Според него борбата е само една – дали да има или не служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев. По думите на Ненков, Борисов ще е политически труп, ако не изпълни обещаното със заявката за ВНС. Абсолютно невярно е, че първата задача на ВНС няма да назначи ново правителство, каза бившият конституционен съдия. ВНС ще избере ново правителство – иначе отказваме ли се от парламентарния контрол върху изпълнителната власт, добави Ненков.

Румен Ненков посочи и, че има ограничение за обикновен парламент да приема промени в Конституцията. Индивидуална жалба пред Конституционния съд може да бъде приета от обикновен парламент, каза Ненков, но не и промяна на броя на депутатите в обикновено Народно събрание. Според него, разделянето на ВСС оконочателно на прокурорски съвет и съдебен съвет ще донесе полза. Ненков не подкрепи обаче идеята да бъдат намалени депутатите с толкова много – от 240 на 120.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече