Business is booming.

В пика на епидемията: 400% скок на разходите при някои групи лекарства

0

- Advertisement -

„Разходите за медикаменти в аптечната мрежа нараснаха значително“. Това заяви управителят на Здравната каса проф. Петко Салчев по време на представянето на Годишния отчет на НЗОК в парламентарната здравна комисия в края на юли, пише Марица. Той поясни, че това се дължи на факта, че във връзка с епидемичната обстановка в пандемията с коронавируса в момента гражданите са започнали да взимат редовно лекарствените си средства и започнаха да спазват указанията на лекарите.

„За останалите лекарствени средства контролът може би е бил недостатъчен. В момента за обсъждане в Надзорния съвет сме представили четири различни анализа във връзка с лекарствените средства, но не само като лекарства, а и къде се потребяват. Съществуват различни диспропорции. Отчетени са четири пъти увеличение на разходите в някои от групите на лекарствените средства“, каза проф. Салчев.

Той добави, че се прави анализ и на Механизма за отстъпки на лекарствата.

Според зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева високоспециализираните терапии се реализират в големите МБАЛ и УМБАЛ, които имат трето ниво на компетентност. Това е причината да изглежда, че в тях са концентрирани твърде много средства. Тя обяви, че от МЗ са публикували за обществено обсъждане наредба, с която разходите за лекарства, в това число и онкологични, да бъдат оптимизирани.

През 2019 г. НЗОК е събрала от отстъпки за доставка на медикаменти 160 млн. лв., от които 115 млн. лв. са договорените отстъпки за онколекарствата, което е с 15 млн. лв. повече в сравнение с предходната година.

Според депутата от Обединени патриоти д-р Калин Поповски и този Годишен отчет на НЗОК е показал фрапираща цифра при разходите за лекарствата. „Препоръките на фискалния съвет са лекарствата да не са повече от 15 до 18% от общия разход за здравеопазване, а у нас те са 34%. Същевременно клиничните пътеки и особено хирургичните са тежко недофинансирани. В следващия бюджет на НЗОК трябва да се имат предвид две съотношения – цените на клиничните пътеки и глобалното разпределяне по петте главни пера в бюджета“, настоя Поповски.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече