Business is booming.

КЗК проверява защо внезапно спряха груповите тестове за COVID-19

0

- Advertisement -

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) инициира проверки в големите лаборатории, за да установи защо внезапно бяха спрени груповите PCR-тестове по метода на пуловете. Това става ясно от съобщение на Комисията.

От средата на миналия месец гръцките власти приеха нови, по-строги мерки за влизащите в страната по туристически причини българи – с представяне на отрицателен PCR тест, направен от лицензирана лаборатория. Идентични мерки бяха въведени от властите на Австрия за влизащите в страната българи.

Непосредствено обаче след като новите мерки бяха въведени от правителството на Гърция, в социалните мрежи и интернет пространството се появи информация за внезапно и едновременно преустановяване на услугата групови PCR-тестове по метода на пуловете от страна на големи лаборатории в София. В рамките на извършвания текущ контрол на състоянието на конкурентната среда в условията на кризата, породена от COVID-19, Комисията инициира проверка, за да установи какви са причините за това поведение, което на практика не позволява на гражданите, желаещи да пътуват в тези страни, да се възползват от по-евтините групови PCR-тестове за COVID-19.

Снимка: tass.com

Припомняме, че груповото изследване за новия коронавирус по метода на пуловете дава възможност да бъдат тествани едновременно хора, които съжителстват заедно (семейства, роднини в един дом), работници и служители, чието работно място e общо (офиси, кабинети, производствени помещения и сгради). Идеята е колективите, семействата, работниците, намиращи се в по-близки контакти и създаващи предпоставка за предаване на коронавирусната инфекция по въздушно-капков, битов или друг възможен път, да бъдат обединени в едно общо Real Time PCR-изследване. Така, на по-ниска цена, могат да бъдат тествани повече хора, особено от рискови колективи и служители на първа линия.

При наличие на положителен резултат в анализирания пул, пациентите, участващи в пула, се изследват индивидуално. За изследване на пет човека примерно цената е средно 120 лева, за 8 човека – 130 лева, за 10 – 150 лева. За един коронавирус PCR-тест отделно се плаща обичайно 120 лева. Четиричленно семейство, за да отиде в Гърция на почивка, трябва да плати чисто 480 лева. В сумата не са включени транспортните разходи за тези, които живеят в населено място без лаборатория за изследване на коронавирус.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече