Business is booming.

„Афис“: Половината българи подкрепят идеята за предсрочни парламентарни избори

0

- Advertisement -

Половината българи подкрепят идеята за предсрочни парламентарни избори. Това сочат данните от национално представително проучване на агенция „Афис“, направено в периода 3-5 август 2020 г. Интервюирани по телефона са 1200 пълнолетни български граждани. За малко над половината анкетирани (52%) причината за протестите е „Всеобщото недоволство от цялостното управление на държавата.

В тази линия попадат липсата на реформи, неумението да бъде управлявана кризата около COVID-19, хаотичните действия и промяна на позициите и политиките, водещи само до негативни последици за по-голямата част от обществото. Относително равен дял от всички социални и демографски групи споделят това усещане, като единствено изключение са хората с по-високи доходи – т.е. тези, които към момента живеят по-добре от останалите, уточняват от „Афис“.

С доста близък относителен дял (49%) запитаните посочват „Възмущение от корупцията във високите етажи на властта“. Мнението е споделено от разнородни групи в обществото, а сред живеещите в областни градове, този дял достига до 58%. В същото време и опозицията не се привижда като основен двигател на протестите. Едва един от всеки петима (22%) допуска, че недоволството е продиктувано от политическите амбиции на опозицията.

Малък процент подкрепят и тезата, често изтъквана от говорителите на властта – че протестът е резултат от „Борба между олигарсите“ – 26% от анкетираните, или пък, че зад протестите стоят „Външни сили“, които дирижират улицата – само 11%. Сред респондентите, самоопределящи се като близки до ГЕРБ, по-малко от половината вярват че причините за недоволството е борба между олигарси или амбиции на опозицията, а 30% са съгласни, че протестът с основание изразява възмущение от корумпираната власт. Сред привържениците на националистите този дял е дори по-висок – 40%.

Основанията за протестите се споделят в различна степен от всички групи от обществото, включително и от значима част от идентифициращите се с властта. Запазването на настоящата управленска конфигурация е предпочетен вариант от едва 19% от респондентите. Смяната само на някои министри или пък ново правителство в рамките на сегашния парламент са значително непопулярни сред обществото (съответно 16 и 15 на сто от анкетираните), казват още от „Афис“.

Привържениците на националистите практически са раздвоени – едва 27% от тях предпочитат запазване на сегашното правителство, а други 27% смятат, че оставка и предсрочни избори са най-добрият вариант за страната. При близките до ГЕРБ респонденти, консолидацията отново е под въпрос – 52% от тях искат запазване на сегашната власт, но всеки трети споделя нуждата от смяна на още министри. 70% от определящите се като близки до БСП искат бърза оставка. Същото искане се споделя от около 60% от близките до „Демократична България“, ДПС и други формации, в това число „Има такъв народ“ на Слави Трифонов и „Изправи се БГ“ на Мая Манолова.

Въпреки че протестите са най-масови в столицата (където близо половината искат бърза оставка и нови избори), в областните центрове 58% от анкетираните искат същото, сочи още проучването на „Афис“. В по-малките населени места обаче оставката се подкрепя от по-малко от половината анкетирани, но все пак със значителен относителен дял – 44% от живеещите в селата и 46% от живеещите в малки градове.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече