Business is booming.

31-ви ден на гнева: Яйца и домати „летяха“ към Министерски съвет

0

- Advertisement -

Силната буря в София не спря протестиращите в 31-ия ден на протестите. Хората в триъгълника на властта бяха въоръжени с кори с яйца и домати и замеряха сградата на Министерския съвет. Протестиращите в момента са в района на Орлов мост, където вали проливно. Очаква се през нощта напрежението в столицата да се покачи след направената заявка от СДВР да разчисти отново блокадите на ключови кръстовища, съобщава „СЕГА“. 

Искам всички по площадите да знаят – във Варна, Пловдив, Стара Загора, Благоевград, София – няма да се откажем. Когато една власт е на власт само защото се крие зад мундира на полицаите, това е загубена власт. Тежко ви и горко, ако само те ви охраняват. Загубихте народа си и той загуби вас. Вие останахте някъде горе, където смятате, че ние не виждаме как крадете. Но ние виждаме„, заяви пред събралите се хора Арман Бабикян. 

Снощи имаше опит за противопоставяне, може би жандармерията и полицията бяха 2000-3000 души, и това за 130 души. Може би те ще съберат кураж, но снощи те се отказаха. С реч, с увещания, с благост те напуснаха местата си. Тази вечер също ще бъде ожесточена. Дали ще вали дъжд, дали ще падат камъни, ние ще стоим докрай“, зяви пред протестиращите проф. Велислав Минеков, който през нощта се обърна в емоционална реч към полицаите.   

В свое включване от Орлов мост Христо Иванов от Демократична България предупреди, че полицията се опитва да прехвърли отговорността за това, което ще се случи, на гражданите.

Бяха изречени една купчина лъжи. Полицията явно се опитва да прехвърли отговорността на гражданите за това, което ще се опита да направи. Заплашиха, че щели  отново да атакуват лагера. В този смисъл трябва да кажем ясно, че макар в българската Конституция правото на съпротива срещу беззаконието да не е уредено, то трябва да се разглежда като естествено право на гражданите. В българската Конституция се уреждат правото на събрания и на манифестации. Това не е нито просто събрание, нито просто манифестация. Това е съпротива срещу беззаконието. В други европейски конституции правото на съпротива срещу беззаконието е установено. Самият факт, че в българската Конституция това право не присъства и е маскирано, е също показателно как бащите на прехода и майките на прехода, повечето от ДС, пишейки Конституцията, са заложили едни прикрити, но достатъчно явни ограничения на гражданските свободи„, коментира Иванов. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече