Business is booming.

Политолог: Единственият печеливш от предсрочни избори ще е ДПС

0

- Advertisement -

„Ако има предсрочни избори, в момента ще има един печеливш и това е ДПС“. Това заяви политологът доц. Стойчо Стойчев по Нова телевизия. Той взе участие в предаването „Събуди се“ заедно с колегата си Теодор Славев.

Според доц. Стойчев има три основни причини за сбъдването на тази прогноза. „Заради пандемията гурбетчиите, които традиционно гласуват за ДПС, са тук. Второ, няма го ДОСТ. И трето – изострянето на напрежението и отслабването на ГЕРБ, ще позволи на ДПС да си върне позициите в някои общини“, категоричен бе той.

Много е трудно да кажем кои са печелившите. Социологическите проучвания показват, че над 40% от хората не могат да се ориентират в тази ситуация. Големият губещ е управляващата коалиция”, категоричен бе Теодор Славев.

Двамата политолози изказаха противоположни мнения и за блокадите по софийските кръстовища. Според доц. Стойчев барикадите са крайна форма на протест.

“Ако аз окупирам входа на асансьора в блока, в който живея, сигурно съседите ми ще ме изнесат с полиция. Има си ред и закон, блокирането на инфраструктура, не е разрешено като форма на протест. Ако превърнем крайността в нормалност, нищо хубаво не ни чака, защото и другата страна се радикализира. Десет дена са напълно достатъчни, хубаво е сега протестиращите сами да си разтурят барикадите, а не да чакат полицията да го направи и да се стигне до сблъсъци”, смята доц. Стойчев.

Той коментира и позицията на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която в събота отправи молба към протестиращите да премахнат блокадите в столицата и да спазват закона. Според нея промяната е неизбежна и всички политици вече са го разбрали. ”Чест прави на г-жа а Фандъкова, която излезе с човешка позиция и остана един от малкото умерени политици”, коментира доц. Стойчев.

Теодор Славеев пък не очаква протестите да се разтурят, а напротив – от есента протестната енергия да се засили. „Виждали сме много по-крайни форми на протест в България и в други държави. За мен блокадите дори изглеждат симпатично. Това не е ограничаване на правото на движение. Това е ограничаване на по-комфортно преминаване през центъра с автомобил. Не мисля, че барикадите ще бъдат вдигнати. Може обаче да има ескалация между двете страни”, е мнението на Славев.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече