Business is booming.

12 протестиращи са арестувани, палатковите лагери в столицата са премахнати

0

- Advertisement -

От началото на протестите сме подчертавали, че тези протести не са заявени в Столична община“, това съобщиха органите на реда на брифинг  в Столичната дирекция на вътрешните работи. Той се състоя, заради спец. акцията, при която тази нощ бяха премахнати блокадите от ключовите кръстовища в столицата и други градове в страната, съобщава Dnes.bg.


 „Тълкувайки, че протестите са нерегламентирани, започнахме да говорим, че имаме акт на гражданско неподчинение. На база на ежедневния анализ, беше взето решение да се предприемат действия по възстановяване на обществения ред и с тази цел в 4.30 пристъпихме към тези три места, на които беше чрез високоговящи устройства разпоредихме на присъстващите да напуснат пътното платно и да приберат намиращите се там предмети„, обясни зам. шефът на охранителна полиция в Дирекцията Тони Тодоров.

Снимка: БГНЕС

Направени са много записи от присъстващите на трите места и от камерите на СДВР.  Физическа сила е била използвана  срещу едно лице на пл. „Орлов мост“, който категорично отказало да се премести. „Физическата сила бе в рамките на нашите правомощия“, каза Тодоров.

Задържани са 12 лица, като 8 от тях се намират в 1-во РПУ. Лицата са отказали категорично да напуснат кръстовището. Останалите 3 лица са задържани за установяване на тяхната самоличност.

На арестуваните ще бъдат съставени актове и ще бъдат незабавно освободени. Повечето от тях вече са пуснати. До акцията се стигнало след многото дни на протести и в СДВР са започнали да постъпват стотици сигнали и жалби от граждани, недоволни от блокираните кръстовища.

По думите на  Тодоров, всеки има право на  свободно придвижване. „Конституционно право е и правото на протест на всеки човек, но то е уредено с подзаконови нормативни актове.

Според него,  ежедневно се провеждат разговори с протестиращите. „Бяхме изключително толерантни като хора в униформи. Снощи сметнахме, че на базата на недоволството, което се излива и към нас, и към хората, които са по кръстовищата, това може да доведе до ескалация на напрежението и ситуацията доста да се усложни.“, обясни още Тодоров по време на брифинга. От там обявиха, че няма да се позволява повече блокирането на кръстовища.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече