Business is booming.

Ангел Кунчев: Ако продължим със същия темп, ще има трудности с осигуряването на медицинска помощ

0

- Advertisement -

Той предрече скорошен проблем в Добрич и предупреди, че заразяването става много по-лесно

Броят на починалите от последното денонощие е повече от стряскащ. Хората в болници в страната с COVID-19 са вече 825. Тези, настанени в интензивните структури, са близо 50. Там, където случаите са много, ще срещнем сериозни затруднения. Ако продължим със същия темп, ще има трудности с осигуряването на медицинска помощ за всички нуждаещи се”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” на Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Той коментира и ситуацията в заведенията за възрастни. „Не може да се говори, че в старческите домове тя е изпусната. Знаейки, че това са най-рисковите места аз лично разпоредих постоянен контрол и сканирания на домуващи и персонал”, посочи още доц. Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор, посочи, че България е на последно място по заболеваемост на Балканите, ако изключим Гърция, дори и с настоящия брой заразени. „На четвърто сме в Европейския съюз. Заболеваемостта расте навсякъде, много расте. Румъния и Испания минаха пред нас. Южна Германия и Франция започват да вдигат рязко стойностите. Очевидно освен държанието на обществото, което е ключово, има и известни промени в характеристиките на вируса. Статистиката вече го потвърди”, категоричен беше той. 

Кунчев заяви, че заразяването сега става по-лесно. „Необходими са по-малък контакт и време. Достатъчно е да поговорите с положителен в рамките на час-два в затворено пространство, без маски, и вирусът може да бъде предаден”, допълни той.

Правим всичко възможно да не достигнем ситуацията като в Испания и Италия, но ако хората не осъзнаят, че проблемът съществува реално и не ни е подминал, няма никакъв проблем да се случи това, предупреди още Кунчев пред Нова телевизия. Той предупреди, че вирусът вече се предава по-леко и сваля възрастта. Тенденциите очевидно са негативни, допълни Кунчев.

Снимка: trafficnews.bg

Според него вирусът е смъкнал възрастта на заболелите. Под 18 г. обаче почти са изключение случаите на тежко или животозастрашаващо протичане.

По отношение на COVID-19 има 3 основни проблема у нас. Първо, 40 на сто не вярват, че има вирус. Второ, лимитирането в здравната ни система не са леглата, и 5000 можем да разкрием, но няма кой да ги обслужва, няма специалисти, коментира Кунчев. Разпространението на заболяването не е равномерно в страната и там, където случаите са много, ще срещнем затруднения с леглата в болниците, добави той. И даде за пример Варна и Русе.

Първите ваксини ще излязат до края на годината, но те по-скоро ще са експериментални и няма да стигнат сега до България, а по-вероятно е следващата година да се случи това. В първите няколко месеца достъпът до ваксина ще е много труден и ограничен. Към момента има 37 ваксини, които са горе-долу на еднакво ниво на разработка, разказа Кунчев.

Ген. Мутафчийски си върши работата, не му е задължение да е всяка вечер по телевизията, коментира още той.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече