Business is booming.

Реална опасност наесен: Сезонен грип+коронавирус

0

- Advertisement -

Ситуацията ще е много сложна, предупреди проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести. И подчерта, че ако човек се зарази и с грип, и с коронавирус – протичането на болестта ще бъде тежко. Лечението обикновено е паралелно.

Проф. Ива Христова, снимка: БНТ

Как да се предпазим?

 „Ранна ваксинация е единствената възможност за ограничим грипа, особено за възрастните„, каза проф. Христова и препоръча всички над 65 г. да се ваксинират. По думите ѝ у нас все повече хора се възползват от ваксината против сезонния грип.

Лична отговорност на всеки е да носи маска, да бъде на разстояние поне 1,5 метра, каза пред БНТ проф. Христова. Тя подчерта, че основната част от хората са безсимптомни, но по-притеснителното е, че не се знае как бихме изкарали вируса. Нараства и броят на по-младите заразени.

Вирусът настъпва, той е около нас. Не става въпрос само за температура и отпадналост, а за задух. Умира се от коронавирус, а не с коронавирус. На стотина заразени, смъртността е 3%. Няма гаранция къде ще удари, младите не са застраховани, коментира експертът.

Проф. Христова подчерта, че хората трябва да бъдат на разстояние един от друг. Тя даде пример със събирането на младите по баловете. В тази връзка напомни, че няма как да сме спокойни, че наргилетата могат да бъдат изцяло дезинфекцирани. Повод бе случаят с починалия 19-годишен младеж от коронавирус, за когото се смята, че е пушил наргиле и това е възможната причина да се е инфектирал.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече