Business is booming.

Палатков лагер блокира кръстовището пред Софийския университет

0

- Advertisement -

Кръстовището пред СУ „Климент Охридски“ осъмна блокирано от протестиращи след като цяла нощ на него полицията държа блокиран бус, превозващ 5 майки на деца с увреждания и 2 болни деца от движението „Системата ни убива“. Това доведе до опъване на палатки и пред Софийския университет и блокиране на трето кръстовище на столицата, съобщава „СЕГА“.

На извънреден брифинг на обяд от столичната дирекция на полицията (СДВР) разсърдено обявиха, че приемат поведението на протестиращите от снощи като провокация към своите служители. Тони Тодоров, зам.-началник на „Охранителна полиция“ към СДВР, обясни, че на буса не било забранено да се придвижва където и да е, освен към Орлов мост. По думите му в Столична община е било заявено автошествие от гражданска инициатива „Системата ни убива“ с маршрут пл. „Батенберг“ – Банкя, без „Орлов мост“. „Принципна позиция на СДВР е да се пропускат само автомобили, които носят вода или храна на протестиращите на „Орлов мост“… Преценихме, че може да се стигне до пътен инцидент“, допълни полицейският шеф, цитиран от bTV.

Накрая Тодоров обеща да бъдат проверени действията на полицаите през нощта и поиска „българската полиция да не бъде използвана като инструмент от протестиращите“.

От „Системата ни убива“ твърдят, че преди това е имало договорка с полицаите бусът да мине към кръстовището, но полицаите са го обградили. Кордон направиха и протестиращите.

Тази сутрин се стигна до взаимно блокиране – бус за бус, след като протестиращи не допуснаха едно от превозните средства на полицаите да тръгне. Дори подложиха камък под една от гумите му. Това доведе до леко спречкване със служителите на реда, което обаче не прерасна в нещо по-сериозно.

„Както е тръгнало, и полицаите ще слагат палатки тука“, шегуваха се някои.

Около 10 часа сутринта между протестиращите и служителите на реда започнаха разговори как да се разреши ситуацията. На забележките на полицаите, че с блокадите се пречи на останалите граждани на София, хората при Ректората реагираха: „Това е политическо изказване!“

Протестиращите поискаха оставката или директно уволнение на офицера от СДВР Николай Николов, по чието разпореждане бусът бе блокиран и се стигна до настоящата ситуация. „Той няколко пъти снощи каза, че решението е лично негово. Затова искаме сега да понесе и лична отговорност“, казаха представители на протестиращите пред зам.шефа на охранителна полиция в СДВР Тони Тодоров, който отиде да преговаря с тях. В знак на добра воля те позволиха на блокирания полицейски бус да напусне.

След 11 часа стана ясно, че органите на реда нямат намерение да пропуснат колата на „Системата ни убива“ – два полицейски буса запречиха пътя към „Орлов мост“.

По-рано тази сутрин Лидерът на „Да, България“ Христо Иванов се опита да разбере защо жените от „Системата ни убива“ са все още са в микробуса и му бе отговорено, че те могат да си тръгнат веднага, но буса – не. И тази сутрин, и през нощта в микробуса бе бившият омбудсман Мая Манолова. 

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече