Business is booming.

Управляващите обмислят лихвена ваканция за задължения към хазната

0

- Advertisement -

Въпреки че се обявиха категорично против идеите за лихвена ваканция при плащанията към банките, управляващите обмислят временно да премахнат наказателните лихви за забавени задължения към хазната.

Идеята вече е поставена на масата и в нея има резон, можем да мислим за такава мярка, коментира председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова. Според данъчни експерти облекчението няма да се усети толкова сериозно от фирмите, ако те не успяват да платят главницата по задължението, но е добър жест в ситуация на криза, пише „Сега„. Тепърва обаче предстои да се правят разчети и да се мисли хоризонт, в който да действа евентуалната лихвена ваканция за задължения към хазната. 

При забавени данъци и осигуровки фирмите и гражданите дължат годишна законна лихва в размер на 10% плюс основния лихвен процент, определян от БНБ януари и юли. ОЛП в момента е нула процента, така че годишният размер на законната лихва е 10%. Дневният размер на лихва е 1/360 от от годишния. При задължение от 1000 лв., забавено в периода от 13 март – началото на извънредното положение, до 13 юни – три месеца, лихвата би била 25,84 лв., показва калкулаторът на законната лихва на сайта на НАП. 

В момента няма публични данни за размера на забавените от началото на извънредното положение данъчни и осигурителни задължения, за да се прецени на колко би се равнявал жестът с временното премахване на наказателните лихви, но е факт, че постъпленията в хазната изостават. Какво точно е изпълнението ще се види след представянето на детайлни данни за полугодието, защото част от данъците тази година бяха отложени. 

Няма логика държавата да премахва изискванията за липса на неплатени задължения през 2020 г. при достъпа до отделни програми, тоест да признава, че има криза, и в същото време да продължи да начислява наказателни лихви на граждани и фирми„, коментира Мария Капон от Единната народна партия, която е и предприемач.

Тя даде пример с преработената мярка 60:40, която ще се прилага до септември и която позволява на фирми с възникнали през 2020 г. задължения да кандидатстват за финансиране (б.р. не трябва да има неплатени и неразсрочени задължения от предходни години).

Идеята за лихвена ваканция при задължения към бюджета се предлага от различни бизнес среди, има основания за подобно решение и ще работим по него“, коментира шефът на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече