Business is booming.

Covid-19 попари мечтите на много български младежи да учат в чужбина

0

- Advertisement -

Повече от 40 на сто отлив на родни кандидат-студенти за обучение в чужбина през тази кампания, заради пандемията от COVID-19, отчитат в прогнозните анализи си консултантските агенции за образование извън България. Това обясни експертът от „ЕДЛАНТА” Ели Тончева пред „Монитор“.

Справка на образователното министерство сочи, че до началото на тази седмица Apostille е поставен на 2 669 дипломи за средно образование. Миналата година пък били легализирани 4 683 документа, удостоверяващи успеха на зрелостниците, или с около 2 000 по-малко. Това показва, че отливът на българските студенти за образование в чужбина е над 40%.

Засега кандидат-студентската кампания върви нормално. Нашата задача като консултанти е да се уверим, че всички наши кандидати са получили оферти и са потвърдили мястото си в избрания от тях университет.“, обясни Тончева.

Тя уточни, че университетите са доста предпазливи в решенията си, но повечето от тях са избирали да заложат на хибридна форма на обучение. Лекциите ще се провеждат изцяло онлайн, тъй като те предполагат събиране на голям брой хора на едно място, където няма възможност да се спазва дистанция от 1.5 метра. Семинарните упражнения обаче ще се провеждат на място, тъй като са в малки групи и може да се спазва дистанция. Все още не се е почувствал пълният ефект от Брекзит, тъй като финансовите условия, които се предлагат за висше образование във Великобритания, се запазват и за предстоящата 2020/2021 учебна година, смята експертът от „ЕДЛАНТА“.

Снимка: в. „Марица“

Годишните такси за обучение за европейските студенти са на нивото на тези за местните студенти – 9 250 паунда за Англия и 9 000 за Уелс. В Шотландия и тази учебна година те ще могат да учат безплатно. Освен това тези, които ще започнат тази есен или през януари/февруари 2021 г., все още имат възможност за ползват студентски заем – както за бакалаври, така и за магистри. Вече се знае обаче, че за учебната 2021/2022 г. таксите за студентите от ЕС ще бъдат изравнени с тези за останалите чуждестранни студенти, което означава, че европейските студенти ще трябва да плащат минимум 11 000 паунда на година. За сметка на това родните вузове отчитат ръст на кандидат-студентите. Те са привлечени от обявеното в 17 от висшите училища безплатното обучение, както и от приема в някое от осемте професионални направления или осемте защитени специалности с очакван недостиг на специалисти на пазара на труда.

Приемът през тази година е улеснен и от разширеното признаване на оценките от матура.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече