Business is booming.

Синдикати уточниха: 2504 лева на месец трябват за семейство с 2 деца

0

- Advertisement -

2504 лева на месец са необходими за нормален живот на четиричленно домакинство от двама възрастни и две деца, според данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за юни.

Данните бяха представени от президента на КНСБ Пламен Димитров, от експерта Виолета Иванова и от директора на института Любен Томев, цитирани от БТА. 

Пламен димитров, Снимка: БГНЕС

Издръжката на живот за човек от четиричленно домакинство е 626 лв. месечно. Парите са необходимите за покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти за четиричленно домакинство.

67% са домакинствата, които са с общ доход под необходимите средства за издръжка на живот, след като през същия период на 2018 година са 71,5 на сто, а 2019 г. са 71 на сто. Все още всяко седмо домакинство от десет живее с общ доход на човек под необходимите средства за издръжка на живота.

28,5% от домакинствата са с общ доход на човек до 363 лева, което е официалната линия на бедност за 2020 година. Това са близо 2 млн.65 хиляди души. Отчита се леко намаление на делът на бедните домакинства спрямо същия период на предходната година, когато са представлявали 30 процента, но се запазва на високи нива.
38, 5 процента от домакинствата са с общ доход на човек от линията на бедността до необходимите средства за живот.

Това са около 2 млн. 778 хиляди души . Тази група също отчита движение надолу, след като през същия период на миналата година представляваше 41 процента. 33 на сто от домакинствата са с общ доход на човек над издръжката на живот – 626 лева. В групата се очертава положителна тенденция при нарастване на обхвата, който вече надхвърля дела на бедните домакинства. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече