Business is booming.

Синдикати уточниха: 2504 лева на месец трябват за семейство с 2 деца

0

- Advertisement -

2504 лева на месец са необходими за нормален живот на четиричленно домакинство от двама възрастни и две деца, според данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за юни.

Данните бяха представени от президента на КНСБ Пламен Димитров, от експерта Виолета Иванова и от директора на института Любен Томев, цитирани от БТА. 

Пламен димитров, Снимка: БГНЕС

Издръжката на живот за човек от четиричленно домакинство е 626 лв. месечно. Парите са необходимите за покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти за четиричленно домакинство.

67% са домакинствата, които са с общ доход под необходимите средства за издръжка на живот, след като през същия период на 2018 година са 71,5 на сто, а 2019 г. са 71 на сто. Все още всяко седмо домакинство от десет живее с общ доход на човек под необходимите средства за издръжка на живота.

28,5% от домакинствата са с общ доход на човек до 363 лева, което е официалната линия на бедност за 2020 година. Това са близо 2 млн.65 хиляди души. Отчита се леко намаление на делът на бедните домакинства спрямо същия период на предходната година, когато са представлявали 30 процента, но се запазва на високи нива.
38, 5 процента от домакинствата са с общ доход на човек от линията на бедността до необходимите средства за живот.

Това са около 2 млн. 778 хиляди души . Тази група също отчита движение надолу, след като през същия период на миналата година представляваше 41 процента. 33 на сто от домакинствата са с общ доход на човек над издръжката на живот – 626 лева. В групата се очертава положителна тенденция при нарастване на обхвата, който вече надхвърля дела на бедните домакинства. 

Прегледана: 1629

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече