Business is booming.

Парламентът даде „зелена светлина“ за поисканото от БСП изслушване на Иван Гешев

0

- Advertisement -

Парламентът прие предложението на БСП за доклад на главния прокурор за периода януари – август, предаде Агенция „Фокус“. Предложението беше подложено на гласуване в началото на днешното пленарно заседание. „За“ него гласуваха 179 народни представители, 1 – „против“ и без „въздържали се“.

Искането на депутатите от БСП бе внесено вчера. Те внесоха предложение по чл. 91 от Правилника. Разпоредбата предвижда по решение на Народното събрание, прието по искане на една десета от народните представители или на парламентарна група, или по своя инициатива главният прокурор внася в Народното събрание и други доклади за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика.

От ГЕРБ не възразиха на предложението на социалистите, а дори призоваха останалите парламентарни групи да го подкрепят. Само настояха от проекта на решението да отпадне фразата, че Народното събрание „възлага на“ главния прокурор да изготви въпросния доклад. „Народното събрание не може да възлага на независимата съдебна власт и на който и да е неин представител изготвянето на доклади“, обяви депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов, като се позова на конституцията на страната.

Антон Кутев от БСП обяви, че докладът трябва да е само част от един по-широк диалог за промени в правомощията на прокуратурата, в който да се включат още президента Румен Радев и Конституционният съд.Ние трябва да стигнем до някакво общо съгласие докъде може да стига прокуратурата и откъде нататък има червени линии, които не бива да прекрачват„, изтъкна Кутев.

Междувременно главният прокурор Иван Гешев е излязъл в отпуск. Отпускът е от 20 юли, потвърдиха от пресслужбата на държавното обвинение. Гешев ще почива 20 дни.

Главният прокурор работи най-добре, когато е в отпуск. Тогава има възможност да се заеме с работа по стратегическите приоритети на прокуратурата – борба с корупцията по високите етажи на властта, борба срещу организираната престъпност и противодействие на битовата престъпност“, обясни пресслужбата.

От прокуратурата казаха още, че Гешев всеки ден е на работа, макар и формално да е в отпуск. Просто така можел да се концентрира върху изпълнението на стратегическите приоритети, без да се занимава с купища документи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече