Business is booming.

Гърция затвори сухопътните си граници за туристи до 5 август

0

- Advertisement -

Властите в Гърция обявиха, че затварят всички сухопътни граници за туристи от 00.00 часа днес до 5 август. Tуристи могат да преминават единствено през КГПП Кулата-Промахон.

Причината за радикалната мярка е да се предотврати нов бум на епидемията от коронавирус в южната ни съседка. Зам.-министърът за гражданска защита в страната Никос Хардаляс обяви, че заразата идва предимно от външни посетители, съобщава в. „Марица“.

При това българите се оказаха сред най-рисковите гости. „Близо една пета от заразените туристи в Гърция, пристигнали между 1 и 19 юли, са българи“, заяви Хардаляс пред в. „Катимерини“. 

Според министъра 76% от всички 295 посетители, дали положителни проби, са от Балканите.: От тях 78 са сърби, 63-ма – българи, 61 – румънци, 23-ма – албанци

От положителните 53-ма активни са на територията на Гърция, 207 са се върнали в страните си, а 35 са оздравели и остават в страната.

Ето официалната информация от Ситуационния център към Външно министерство:

С решение на гръцкото правителство, считано от 00.01 ч. на 22.07.2020 г. до 23.59 ч. на 04.08.2020 г., се въвежда временна забрана за използване на всички сухопътни връзки (автомобилни и ж.п. пътища) към и от Гърция, с цел ограничаване на разпространението на COVID-19 в страната, както и временна забрана за влизане на лица на гръцка територия през горепосочените сухопътни връзки, с изключение на:

а) гръцки граждани, притежатели на разрешително за пребиваване в Гърция, лица, чието основно местоживеене е в Гърция;

б) преминаването на товарни камиони за превоз на стоки;

в) влизането в страната на лица по изключително наложителни служебни/бизнес пътувания, което се доказва с подходящите документи.

Влизането и излизането от страната по отношение на посочените в подточки (а), (б) и (в) случаи се разрешава единствено през следните ГКПП: Какавя, Кристалопиги, Евзони, Промахон, Нимфеа и Кипи.

Влезлите в Гърция, съгласно условията, посочени в подточка (в) и напуснали впоследствие страната, нямат право да влязат отново на територията на Гърция до изтичане на срока на забраната, а именно 23.59 ч. на 04.08.2020 г.

Лицата по подточка (а), които напускат Гърция и желаят да се завърнат в страната за времето на действие на забраната, се задължават преди напускане на страната да информират по съответния начин като попълнят електронна декларация през електронния портал www.gov.gr.

Специално през ГКПП „Кулата – Промахон“ се разрешава влизането и на лица извън обхвата на изключенията посочени по-горе като се запазват досегашните изисквания за отрицателен PCR тест (т.е. запазват се досегашните условия за преминаване). Подчертаваме, че влизането в Гърция на туристи е възможно само през ГКПП „Кулата–Промахон“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече