Business is booming.

Тревожна статистика: Спадът на чуждите туристи по морето е над 80%

0

- Advertisement -

Едва 300 чартърни полета са осъществени досега на летищата в Бургас и Варна

Над 80% ще е спадът на чуждестранните туристи това лято по българското Черноморие. И през втората половина на юли голяма част от хотелите в морските курорти остават затворени, а тези, които посрещат летовници, са с до 30% заетост. Туроператори и хотелиери алармират за масово освобождаване на персонал в туризма заради несбъдналото се възстановяване на летния сезон след удара на COVID-пандемията, съобщава „СЕГА“.

Информацията за проваления туристически сезон се потвърждава и от данните за чартърните полети. В момента на летище Бургас с такива полети пристигат туристи основно от 4 държава – Германия, Полша, Чехия и Нидерландия. 

Последната обаче извади на 16 юли България от списъка на безопасните за пътуване дестинации и въведе 14-дневна карантина за пристигащите от нашата страна. Това означава, че чартърите от Нидерландия ще секнат за неопределено време. Няма ги организираните полети от Великобритания, която по брой на туристите до миналата година се нареждаше на второ място след Германия, нито тези от други големи пазари като Русия, Беларус, Израел и скандинавските страни.

Това лято на летище Бургас са кацнали само 203 самолета с организирани туристи, докато миналата година само през юни са били 1950, а през юли и август – около 2800 месечно.

На летище Варна ситуацията е сходна – от първия чартър на 28 юни досега са осъществени само 99 полета (предимно от Германия и Полша). Други години в най-силните месеци на летище Варна чартърите са били по 1100.

Снимка: www.mediapool.bg

На фона на тази статистика бомбастично звучат прогнозите на министъра на туризма Николина Ангелкова за 10 600 планирани полети от 25 юни до края на септември за летище Бургас и над 6400 за летище Варна. Освен това Ангелкова увери, че летният сезон може да бъде удължен до октомври. Туроператорските фирми са силно изненадани от тази розова картина, която е трудно постижима дори и в нормални времена.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече