Business is booming.

Бойко Рашков: Основанията за освобождаване на Гешев са в Конституцията

0

- Advertisement -

Това твърди новият президентски съветник по юридическите въпроси

 „Основанията за освобождаването на главния прокурор са в Конституцията. Ситуацията е такава, че може да се обсъжда дали главният прокурор нарушава законите на страната и дали не уронва престижа на съдебната власт, и на базата на това Висшият съдебен съвет да вземе своето решение… Призивите на протестиращите за оставка на главния прокурор са напълно основателни. Това са безпрецедентни действия от страна на главния прокурор в световен мащаб… В старанието си главният прокурор да благодари на Бойко Борисов, че го е посочил за главен прокурор, той нарушава законите в нашата страна“. 

Това каза пред БНР Бойко Рашков, бивш директор на Националната следствена служба и бивш председател на Националното бюро за контрол на СРС, който наскоро беше назначен за правен съветник на президента Румен Радев. 

По думите му надпартийността, заложена в Закона за съдебната власт, се потъпква спокойно от главния прокурор. 

Когато главен прокурор започне да нарушава законите на страната, няма право да говори за правова държава. Изнасят се (от прокуратурата) данни, доказателства от наказателни дела, включително събрани със СРС. Два закона забраняват тяхното оповестяване. А когато това оповестяване не е случайно, а е насочено към подкрепа на политическата власт, това е политическо действие на главния прокурор. Най-малкото за това трябва да си отиде… Главният прокурор не може да изнася СРС-та, те са предназначени само за наказателните дела“. 

Рашков определи структурата на нашата прокуратура като сталинска: 

И правна възможност някой да подведе под наказателна отговорност главния прокурор липсва. Този омагьосан кръг много добре се осъзнава от Гешев… Един от ръководителите на елементите на съдебната власт се е превърнал в политически придатък на управляващите и ги подпомага с доказателства от наказателните дела. Каква надпартийност притежава българската прокуратура?“. 

Главният прокурор е като камбана, която, като я удари политическият ръководител Бойко Борисов, тя отеква в цялата страна до последния прокурор. Това е порокът на българската прокуратура, която няма децентрализация… Много се надявам министър-председателят, който ръководи Иван Гешев изкъсо, да му каже да не излага българската държава пред света“, коментира още Бойко Рашков. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече