Business is booming.

Ще успеем ли да спасим туристическия сезон с чуждестранни летовници?

0

- Advertisement -

Броят на заразените с коронавирус у нас продължава да нараства. С това се увеличиха и страните, които добавиха България в списъка с рискови държави, пристигащите от които подлежат на 14-дневна карантина. Всички, които пътуват от България за Австрия, Белгия, Кипър, Великобритания, Нидерландия, Унгария и Латвия, ще бъдат поставени под карантина, съобщава Dnes.bg 

От гледна точка на чуждите туристи, сезонът за момента изглежда обречен. Това показват и данните на летищата в Бургас и Варна. Данните за юни показват 99% спад на пътници и 97% спад в полетите спрямо миналата година в Бургас. Цифрите за Варна показват 89% спад в пътниците и 79% в самолетодвижението за 2019 г.

От 1 до 12 юли в Бургас са отчели 89% по-малко пътници и 80% по-малко полети. За варна цифрите сочат: 79% по-малко пътници и 62% по-малко самолетодвижение за 2019 г. 

Ситуацията със стартирането на летния сезон не е окуражаваща. Около 30% от хотелите по Черноморието са отворили, а спадът е драстичен. Обръщаме се към българските туристи и разчитаме на тях„. Това заяви Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в ефира на bTV. 

Той подчерта, че за момента у нас няма чак такова показване на заразените с COVID-19, каквото се твърди. Просто има покачване в направените PCR тестове. Той уточни, че е важно да се говори за проценти, за тестове и бройки. По-високите цифри предизвиквали стрес у туроператорите и агенциите, с които България е партньор. 

Димитров обясни още, че не може един ден заведения да се затварят, а след това да бъдат отваряни отново. Той казва, че затварянето носи големи разходи, а в социално-икономическите мерки заведенията не получават достатъчно. 

Той е на мнение, че у нас се предлага достатъчно качествен продукт и твърди, че неудачи има и в Гърция и в Турция. 

От свая страна гръцкият икономист Плутархос Маридакис изтъкна, че южната ни съседка тази година се надява да спаси туризма си само с 50% спад, като за Северна Гърция спадът през юни е 80%. 

Той обясни, че в Гърция никога не са пренебрегвали вътрешните туристи. 

След толкова години в България съм забелязал, че преди пандемията, основен фокус в туризма са чужденците. Забравяме българите до момента, в който ще имаме нужда от тях. Разликата между Гърция и България е, че никога не сме пренебрегвали вътрешния туризъм„, обясни той. 

Маридакис обясни, че българските туристи в Гърция остават около 150 млн. евро и са на 16-тото място от туристите. Той изтъкна, че в Гърция има сурови глоби за неспазване на мерките.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече