Business is booming.

Първан Симеонов: Освобождаването на министри е знак, че Борисов иска да остане до края

0

- Advertisement -

Протестите трудно ще приемат междинни варианти и те искат всичко, категоричен е социологът

Според социолога Първан Симеонов освобождаването на министри от кабинета е знак, че премиерът се опита да довърши мандата.

Това е знак, че няма много ясен план какво иска да направи. Първо, по-рано днес контролирано бяха пуснати на обществено обсъждане между 3 и 5 варианта, с които ясно си личи, че Борисов търси начин да запази донякъде достойнство и да не стига до служебно правителство, лидирано от Радев. Тези варианти обаче бързо бяха приети от Корнелия Нинова и от Румен Радев като половинчати варианти и бяха отхвърлени. Сега Бойко Борисов прави друга крачка, която издава, че още не е изоставил варианта да остане до края„, каза Симеонов по БНТ.

Тази крачка с махане на министри, свързани с г-н Пеевски. Малко е закъсняло това обаче, защото сега изглежда не като проактивно действие, а като действие под напора на обстоятелствата. И ми се струва, че протестът трудно ще приеме това за задоволително.

От друга страна, все пак нека не забравяме, че все някога напрегнатата ситуация ще свърши и ще се влезе в истински предизборна ситуация. И тогава пък едно такова движение би стегнало много от привържениците на управляващата партия, които вероятно биха си казали „Борисов им даде всичко, което поискаха, но това не ги задоволи“. Така че Борисов донякъде играе с идеята да запази шансове за оставане“, продължи той.

Борисов е разколебан. Очевидно пак е заговорило онова „Борисовско“ нежелание да бъдеш критикуван и да има протести под прозорците. Струва ми се, че протестите трудно ще приемат междинни варианти и те искат всичко.

Снимка: Кадър БТВ

В същото време протестите може би трябва да стигнат с мисълта, че всичко е много трудно да постигнат, защото не ми се вижда от днешна гледна точка много вероятна оставката на главния прокурор. Както се вижда последните дни, всичко е възможно. Видяхте как се случи перфектна политическа буря буквално от нищо нещо. Не бива да се избързва с прогнози.

Вчерашният акт на Борисов в последните часове показва, че той не е загубил идеята да остане до края. Да видим дали ще му се получи. За да му се получи, трябват здрави нерви. Това, което в момента Борисов демонстрира не са здрави нерви.

Парадоксалното е, че ГЕРБ и ДПС са най-готови за бързи избори. Да, тези бързи избори ще преминат през служебно правителство на Радев, което означава, че няма Борисов да организира изборите.

За това като че ли Борисов иска да се разминем с този вариант и предлага какви ли не възможности. Тези възможности, обаче не знам дали ще бъдат приети от протеста“, заяви Симеонов пред БНТ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече