Business is booming.

Социологът Димитър Ганев: Служебен кабинет крие рискове за ГЕРБ

0

- Advertisement -

Оставка на правителството не означава непременно предсрочни парламентарни избори. Може да се състави втори кабинет в рамките на това Народно събрание. Служебен кабинет крие рискове за ГЕРБ

Това заяви социологът Димитър Ганев. За “Тази сутрин” той обясни, че ако кабинетът хвърли оставка, президентът ще връчи мандата на първата политическа сила – ГЕРБ. 

По думите му партията може да се окаже в ситуация да опита да тушира напрежение с нов кабинет в рамките на настоящия мандат. Според него така няма да се стигне до служебен кабинет, а ГЕРБ ще имат силно влияние, защото ще са основна опора. Той изтъкна, че БСП и ДПС няма да участват в подобен кабинет.  

Ганев смята, че Борисов трябва да търси дистанция от ДПС. Според него е възможен и сценарият четвърти кабинет на ГЕРБ без Борисов за премиер. 

Ако се отиде на предсрочни избори, може да има служебен кабинет, който да не е толкова балансииран и мек като първия кабинет на президента начело с Огнян Герджиков. Може да се търси реваншизъм. Все пак Радев и Борисов са отявлени политически опоненти”, подчерта той. 

Снимка: БГНЕС

Според него ще има много политически последици и смята, че протестът в момента е разнороден, но има група – тази на либералните градски кръгове, която говори за свобода и ценности и дава жизненост на демонстрациите. 

“Борисов от доста време има проблем с тази общност. Те са отявлени политически опоненти на премиера. До протести обаче не се стигна. Неслучайно Христо Иванов излежда най-изявен в протестите – той е техен легитимен политически представител”, уточни социологът.

Ганев смята, че поредици от събития през последните няколко седмици са довели до наслояване на напрежение, което е довело до протестите – строежът на “Алепу”, филмът “Осемте джуджета”, плажът в парк “Росенец” и влизането на прокуратурата в Президентството. 

Бойко Борисов не може да поиска оставката на главния прокурор, нито някой може да поиска оставката на премиера. Те сами трябва да вземат това решение”, обясни експертът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече