Business is booming.

Иван Маджаров, БЛС: Спешната помощ е най-рисковото място за ковид епидемия

0

- Advertisement -

Шефът на БЛС: Болниците тихо и постепенно вървят надолу

Болниците тихо и постепенно вървят надолу“. Това каза пред БНТ д-р Иван Маджаров, председател на БЛС. По думите му се обмисля мярката за плащане на 85% от бюджета на здравните заведения да бъде удължена до септември.

Няма рискове от дефицит в Здравната каса. Дори и същите здравни вноски да бъдат внесени. Всички заведения получават до 85%. Това означава, че от предвидените средства се изплащат не повече от 90%. Има болници и кабинети правят по-големи разходи. Но повечето болници и практики не са така, затова се предлага тази мярка да бъде удължена до септември.“, коментира още той.

Самото твърдение, че плащаме за дейност на болниците не е много коректна, защото тази дейност не се извършва на поляна. Дейността  е съпроводена от техника, условия, всичко и това са разходи, обясни Маджаров.

Снимка: БНТ

Не трябва тази година в тези дни и месеци да мислим в сферата на здравеопазването само за пари. За тях ще мислим малко по-късно. Трябва да изнесем всичките си тревоги в опазването на колегите и пациентите.“, призова той.

Всъщност Спешната помощ е най-рисковото място за такъв тип епидемия, коментира медикът последния случай на загинал лекар в столичното звено. 

Решението е, е всеки ръководител на такава Спешна помощ трябва ежечасно и ежедневно да се грижи за удобни и качествени предпазни средства, не формално – 3 маски, 5 маски. Да следи за спазването на мерките и използването на средствата.“

По думите му след проверката на министерство на здравеопазването на случая не трябва да се стига до оставка: „Не съм привърженик на оставките. Това не означава смяна на системата. Да кажеш искам оставка и да не предложиш нищо не е решение на ситуацията.„, коментира председателят на БЛС.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече