Business is booming.

Борисов след разпит за Бобоков в Спецпрокуратурата: Угажда се на Радев

0

- Advertisement -

Премиерът Бойко Борисов бе разпитан в спецпрокуратурата по делото за търговия с влияние, образувано заради комуникацията между русенския бизнесмен Пламен Бобоков и съветника на президента Пламен Узунов, съобщава Dunavmost.com.

След разпита Борисов заяви пред медиите, че „за да се угоди на президента Радев, прокуратурата прави тези публични събития“.

Това си е тяхна работа, нали той каза, че имало двоен аршин. Неговият съветник го викали и вие сте знаели, а мен са ме викали и не сте знаели. Така че вече всички са доволни, каза Борисов. Преди две седмици премиерът бе на разпит по разследването срещу хазартния бос Васил Божков, но тогава медиите не бяха информирани предварително.

Във вторник Борисов обяви, че се познава с Пламен Бобоков от повече от 10 години: „Бил е в мои делегации, оказвал съм му съдействие за бизнес зад граница, по предложение на работодателските организации. Винаги съм считал, че е почтен човек. Многократно съм водил комуникация с него. С Атанас Бобоков никога. Пак повтарям – всичко е било в сферата на това, което законът позволява да подпомагаме бизнеса зад граница“.

Поводът за разпита на премиера е това, че миналата седмица Бобоков показа свои чатове с министър-председателя. 

Бизнесменът е писал на премиера за казуса с либийския танкер „Бадр“, задържан на бургаското пристанище преди две години. Есемесът започва с думите „Добро утро, бос“. Още тогава премиерът не отрече тази комуникация и обясни, че е имал множество срещи с бизнесемена.

На разпит е извикан и депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев. Според Бобоков именно през него всички назначения в Русе минавали именно през Нунев. Като свидетел е призован и бившият областен координатор на ГЕРБ в града. Самият бизнесмен също е призован на разпит по-късно във вторник.

Досега прокуратурата бе концентрирана само върху комуникацията с президентството и не демонстрираше желание да проучи връзките не бизнесмена с ГЕРБ. Разследващите пускат на порции чатовете на Бобоков и Узунов. Те са по различни теми, като всичко започна с казуса „Бадр“. След това бе пусната и комуникация за назначения на посланици с намека, че бизнесменът се е опитвал да влияе. Показани бяха и чатове, от които става ясно, че осъден в Румъния българин се е опитвал да си издейства помилване. Такава процедура изобщо не е започвала, обясниха от президентството. Делото за търговия с влияние бе образувано, след като се разбра, че Узунов е изпратил на бизнесмена съдебно решение, свързано с танкера, преди то да бъде публикувано официално.

Бобоков призна, че е опитал да лобира за преизбирането на поста на бившия окръжен прокурор на Русе Николай Николов, който след скандала напусна системата. Пред бТВ бизнесменът заяви, че всички назначения в региона минавали през местния координатор Нунев, който в момента е депутат и шеф на вътрешната комисия в парламента. Нунев отрече.

Снимка: Dunavmost.com

Освен комуникацията с Узунов, прокуратурата пусна и съобщения на Бобоков с президента Румен Радев. Държавният глава не отрече, че си е говорил с бизнесмена, но призова да се публикува целият чат. Бобоков пък обяви, че тази комуникация не е от устройствата, които той е предал на прокуратурата и се усъмни, че някой е ровил в телефона на президента

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече