Business is booming.

Пловдивска фирма се жалва: БАБХ иска да избие 174 000 здрави кокошки

0

- Advertisement -

В предприятието ни категорично няма птичи грип

Българската агенция за безопасност на храните е насрочила за днес избиването на 174 000 кокошки носачки във втория по-големина птицекомбинат в България. Това заяви Андреана Павлова от пловдивската фирма Андип-92, предава OFFNews.

Според нея в предприятието няма птичи грип и нищо не пречи птиците да бъдат запазени.

„Инкубационният период на болестта е от 5 до 7 дни. Ликвидираме заразата преди 31 дни, направихме дезинфекция. В предприятието ни категорично няма птичи грип“, казва Павлова.

Ето какво още заявяват от пловдивското предприятие:

През последния месец срещнахме явна злоумишленост от БАБХ, които бяха заявили пред нас, че ще ни окажат съдействие, както и в други подобни случаи на инфлуенца в България, при които животновъдните обекти бяха запазени. След ликвидирането на птичи грип и след дезинфекцията. Решението на Агенцията рязко се промени без писмени мотиви и становище. Предприеха друг подход, а именно унищожаването на 174 000 здрави птици.

Какво видяхме? Видяхме действия на институция, които се изменят рязко и нелогично. Стигайки се до спирането на един производствен процес, на един бизнес в рамките на месец и оставянето на 100 български семейства без препитание. В периода от 31 дни на отглеждане на 174 000 здрави кокошки носачки по хуманен начин получавахме многократни откази за вземане на проби, въпреки че писмено уведомявахме БАБХ за здравословния статус на птиците. Бе ни изпратена комисия, която след целодневен престой и отзивчивост от наша страна, не ни издаде дори протокол. Решения в рамките на един месец не получихме. И до този момент исканията от нас са оставени в мълчалив отказ. В рамките на този месец, ако е имало опасност от зараза, защо БАБХ не предприе действия? Откъде идва необходимостта за умъртвяването на 174 000 здрави птици 31 дни по-късно? Фирма АНДИП притежава валиден защитен най-висок международен стандарт (IFS), а изведнъж се констатира от БАБХ точно обратното.

Не целим скандал, а искаме да алармираме за явен проблем в сектора на министерството на земеделието, храните и горите. Ние желаем следване на обществения интерес и спазване на елементарни правила, от БАБХ ни отказват – чудим се защо?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече