Business is booming.

Парламентът одобри с две четения наведнъж актуализацията на бюджет 2020

0

- Advertisement -

Парламентът гласува едновременно на първо и второ четене за втори път тази година актуализация на държавния бюджет. Този път корекциите са по-скоро технически и не водят до промени в приходната и разходната част, съобщава в. „СЕГА“.

С 310 млн. лв. се завишава таванът на гаранциите, които държавата може да поеме през годината, като той става 1.845 млрд. лв. Това е свързано с ангажиментите на страната ни в създадените на ниво Европейски съюз два фонда в отговор на пандемията от COVID-19 – Европейският инструмент за временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработица при извънредни обстоятелства (SURE) и Паневропейският гаранционен фонд за смекчаване на икономическия шок от Covid-кризата.

За да участва в инструмента SURE, страната ни трябва да осигури гаранции на стойност малко над 107 милиона евро, а приносът ни към Паневропейски фонд чрез Европейската инвестиционна банка е за 51 милиона евро.

Преди дни по време на обсъжданията в парламентарната бюджетна комисия стана ясно, че правителството смята да тегли заем от фонда SURE 500 млн. евро за финансиране на мярката за запазване на заетостта „60/40“.

Актуализацията на бюджета беше гласувана единодушно, без дебати в парламента. Единствено депутатът от БСП Румен Гечев призова правителството да представи пред Брюксел защитими проекти и да се възползва максимално от осигурените финанси.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече