Business is booming.

Български студенти бедстват в Китай – визите им изтичат, няма полети

0

- Advertisement -

 Български студенти в Китай са в безизходица. 20-ина наши сънародници са блокирани там, след като в страната се разразява втора вълна на Ковид-19. Полети и влакове до Европа почти няма или са на цени от 5-6 000 евро. В същото време от университетите им настояват общежитията да бъдат освободени, а визите им за обучение изтичат след дни, съобщава Агенция „Кросс“.

„Университетите поставят ултиматуми – или студентите да напуснат общежитията до 15 юли, или да си заплатят за много месеци напред. Проблемът засяга и Тайван, целия регион. Беше направен списък от 20 човека, но по-късно имаше още заявили, че искат чартърен полет“, каза за „България сутрин“ студентът Веселин Найденов. 

Той обясни, че престоят на ден е от 50 до 100 лева.

„90 и повече процента от тези студенти са на стипендия от китайското правителство. Техните семейства са изключително затруднени да се заплащат такива суми“, добави Веселин.

По думите му полетите до Европа са сведени до минимум, тъй като правителството почти не разрешава международни полети.

„Проверявах дори вариант за влакове и 10-дневно прибиране, но международните влакове също са спрени. Голяма част от нас са отчаяни, не знаем какво да правим“, сподели в ефира на Bulgaria ON AIR студентът.

От МВнР обясниха за Bulgaria ON AIR, че е изготвен списък с 23 студенти, които са се свързали с мисията ни и са заявили, че желаят да се завърнат у нас през юли или след това.

МВнР проверява възможностите за евентуалното организиране на извънреден чартърен полет. Проучват се и варианти за намиране на оптимални редовни полети от Европа до Китай. Посолството ни в Пекин и Генералното ни консулство в Шанхай имат указания да направят постъпки пред ръководствата на университетите, в които се обучават студентите ни, за да бъде осигурено безпрепятствено пребиваване, да им бъде оказана помощ по осигуряване на всички нужди от битов характер до намиране на възможност за тяхното отпътуване от Китай“, пише още в позицията на Външно министерство.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече