Business is booming.

Правителството реши: 9% ДДС за храната в ресторантите, но 20% за доставките вкъщи

0

- Advertisement -

От 1 юли започва да се прилага намалената ставка на данък добавена стойност от 9 % за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени. Ставката от девет на сто е временна и ще е в сила до 31 декември 2021 г., се посочва в Закона за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност, съобщава в. „Банкеръ“.

От промяната на Закона за ДДС ще се възползват вече не само хотелиерите, а и издателите и разпространителите на книги и учебници, в това число електронни издания. Измененията обхващат също и търговците на детски продукти – храни за бебета и малки деца, пелени и подобни хигиенни артикули, които са изчерпателно изброени в новия Закон за ДДС, съобщи Националната агенция за приходите.

Снимка: www.proeventdecor.com

Данъчната ставка е намалена и за предоставящите ресторантьорски и кетъринг услуги, които предлагат храна и съответно обслужване за консумация на място. Бирата, виното и спиртните напитки, които те продават, остават на досегашния данъчен режим. Зоните за хранене в търговските центрове също ще са с намалено ДДС, като условие за това е да не става въпрос за поръчка на храна, опакована за вкъщи. При кетъринга, когато доставката на храна на място е придружена от други услуги, като подреждане, доставка на оборудване (маси, столове и др.) и сервиране, ставката е 9 %.

Продажбата на храна от павилион, магазин или вендинг машина, както и доставките до вкъщи, остават на досегашния режим на облагане от 20%, разясняват от приходната агенция.

Както „Банкеръ“ вече писа, на 10 юни депутатите одобриха окончателно по-ниските налози. Срещу измененията се обявиха немалка част от министрите в кабинета, включително финансовият министър Владислав Горанов и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Тяхното мнение бе, че цените за българските граждани няма да намалеят, а за бюджета ще има определена загуба. С колкото точно ще бъде ощетена държавната хазна ще стане ясно на есен, когато се изготвя финансовата рамка за следващата година.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече