Business is booming.

Родните банки отказват да откриват сметки на чужди фирми

0

- Advertisement -

Неясният закон срещу прането на пари блокира инвестиционния процес, твърдят адвокати

Българските банки отказват да откриват сметки на фирми с чуждестранно участие или с капитал изцяло в чужбина. Причина за това е новият закон срещу прането на пари, пише „Лекс“, като цитира писмото на Обединението на свободните адвокати (ОСА). Те настояват за среща с Българската агенция за инвестиции, Асоциацията на банките, ДАНС и БНБ, за да бъде решен този проблем, който засяга пряко чуждестранните инвестиции в страната.

В  писмото си адвокатите изтъкват, че новият Закон за мерките срещи изпирането на пари „съдържа множество условни и метаюридически текстове с неясни хипотези, даващи възможност за разширително и противоречиво тълкуване“. Те обясняват, че законът е поставил банките под огромен натиск и с наказателните разпоредби, които предвиждат непознати за българското право досега санкции в размер на милиони левове. Затова и банките са преустановили откриването на сметки на български дружества с чуждестранно участие и на чуждестранни юридически лица. „В резултат на това инвестиционният процес в страната е частично блокиран – невъзможно е да се реализира каквато и да е инвестиция на територията на България, ако инвеститорът не разполага с банкова сметка в българска банка“, обясняват от адвокатското обединение.

Законът предвижда санкция от 5000 до 50 000 лв. за банките. Ако нарушението бъде извършено повторно, наказанието става от 10 000 до 200 000 лв. За тежки или системни нарушения, ако деянието не е престъпление, санкцията е от 20 000 до 10 000 000 лв. или до 10 на сто от годишния оборот.

Снимка: в. „Марица“

Според адвокатите много от банките са променили условията си за откриване на набирателни сметки на новоучредени юридически лица и разплащателни сметки на съществуващи, чиито собственици са чужденци или чуждестранни фирми. Към март 2019 г. на практика всички банки са въвели специални условия за откриване на банкови сметки на юридически лица със собственици чужденци. Някои от банките са въвели такси в размер на стотици евро само за проучване на документите, без да поемат ангажимент, че банковата сметка ще бъде открита. Други банки приемат документите за преглед, но впоследствие, или отказват откриването на банковата сметка (без каквато и да е обосновка), или изобщо не се произнасят по искането. Има и клонове на банки, в които на чужденците директно бива отказвано откриването на сметка.

Почти всички банки поставят като изискване чужденецът да има статут на пребиваващ в България – неизпълнимо условие за повечето инвеститори. В много случаи банките отказват да откриват сметка дори когато лицата разполагат с разрешение за постоянно пребиваване. Стига се и до парадоксални ситуации: дружества, които имат сметки в евро, и които са реализирали предвидените в закона обороти, не могат да си открият сметки в лева, за да платят дължимия ДДС, посочват юристите.

В писмото се изтъква, че потенциалните чужди инвеститори дори не могат да регистрират фирма в България, тъй като това е невъзможно без банкова сметка. Това ги обезверява още на старта. „Много от тези наши клиенти смятат себе си за коректни данъкоплатци и търсени търговски партньори. Вместо да получат отношение като към желани инвеститори, се налага да им съобщаваме, че българските банки ги разглеждат по различен начин от местните лица и едно действие, което те могат свободно да извършат в техните държави, тук се реализира изключително трудно“, заявяват адвокатите.

Материалът е от сайта на в. „СЕГА“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече