Business is booming.

Повече от половината българи избират родното Черноморие това лято

0

- Advertisement -

Над 1 милион и 600 хиляди от пълнолетните българи планират да почиват това лято. Малко над половината от планиращите почивка това лято ще изберат българското Черноморие. Повече от половината българи не се притесняват да отидат на плаж заради COVID-19. Това показват данните от проучване на „Тренд“, проведенопо поръчка на вестник „24 часа“, посветено на летния туристически сезон. Проучването е реализирано в периода между 1 и 7 юни 2020 г. сред 1008 души на възраст 18+.

Снимка: www.pictures.primorsko2.com


Всеки трети или над 1 милион и 600 хиляди от пълнолетните българи планират да почиват това лято. Младите и хората, живеещи в столицата, в най-голяма степен са сред планиращите почивка това лято. Спрямо предходната година отчитаме спад в дела на планиращите почивка българи. Всеки десети все още не е решил дали ще почива това лято.

Отново, както и в предходната 2019 г., като основна причина сред непланиращите почивка се посочва липсата на финансови възможности. 12% от непланиращите почивка са хора, които споделят, че се притесняват да почиват това лято заради пандемията от коронавирус.


Малко над половината (53%) от планиращите почивка това лято посочват българското Черноморие като предпочитана дестинация, като спрямо данните от миналата година дяловете са почти идентични (54%).

Отчита се ръст на желаещите да почиват на планина (21%) спрямо предходната година – 16%, което се предполага и от засилената тревожност на обществото покрай пандемичната ситуация, насочваща ги към избор за почивка на чист въздух и сред открити пространства.

Всеки пети декларира, че ще почива в чужбина, като тук отчитаме спад спрямо предходната година (32%). Това в голяма степен може да се обоснове с притесненията в обществото ни от пандемията от COVID-19.

Независимо, че отчитаме спад и сред планиращите почивка в чужбина, Гърция продължава да е най-предпочитаната чуждестранна дестинация за почивка от българите. Географската близост, а и до голяма степен вече създадените връзки и наложени традиции са част от възможните обяснения за това Гърция да е най-предпочитаната чуждестранна дестинация за летен туризъм.

Цената на нощувките (22%) и самият курорт (20%) продължават да са водещите критерии, които формират избора за място за почивка. Спрямо предходната година се отчита повишаване на важността на фактори като тишина и спокойствие.

В контекста на пандемията от коронавирус са зададени и няколко въпроса, касаещи нагласите на гражданите да посещават публични места. Близо половината (47%) от анкетираните споделят притеснения да почиват в чужбина заради пандемията от COVID-19, докато 40% не споделят такива притеснения.

Малко повече от половината българи (53%) нямат притеснения обаче да посещават места, където има много хора. Близо две трети (62%) пък са тези, които не се притесняват да отидат на ресторант или кафе спрямо 31%, споделящи притеснения.

55% нямат притеснение да ходят на плаж в контекста на пандемията от COVID-19.

При всички тествани опции се отчита ясна зависимост спрямо възрастовата категория – младите в най-малка степен споделят подобни притеснения, докато по-възрастните в по-голяма степен.

Близо една трета (30%) от българите са на мнение, че през последните години България става по-добро място за летен туризъм. На противоположното мнение са 18%, а около една пета (21%) смятат, че няма промяна в последните години.
Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече