Business is booming.

Българска компания е на крачка от откриването на лекарство срещу COVID-19

0

- Advertisement -

Българска компания е на крачка от това да открие молекулата, която да е ключът към лечение на заразата  COVID-19.  За 3 месеца български предприемачи са направили троен подход към болестта и са разработили три молекули, чрез които да гарантират успешното откриване на лекарство за коронавирус, предаде Bulgaria ON AIR.

Председателят на „Биотехнологичен и здравен клъстър“ Кристина Ескенази обяви пред „България сутрин“, че компанията има споразумение за подкрепа с два големи европейски университета.
„Никак не ни е лесно. Процесът е сложен, дълъг и скъп. Но ние не се отказваме и работим денонощно. Имаме големи признания вече. Бяхме поканени в големи европейски консорциуми по европейска програма. Колегите ще валидират нашите резултати и ще тестват върху самия вирус“, разясни тя.

Според данни на две от най-големите лаборатории в света, именно българската молекула ще има най-голям потенциал да се превърне в лек срещу COVID-19. Финансирането на революционното откритие обаче не идва съвсем лесно.

„Държавата и Европа имат голям проблем по отношение на финансиране на компания като нашата. Имаме изключителни компании, за да могат да се финансират, те отиват в други държави. Процесът е скъп, но носи доходност и възвръщаемост“, посочи още Ескенази.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече