Business is booming.

Фактите! Мъжете в България получават 12,5% по-висока заплата от жените

0

- Advertisement -

Най-големите разлики са в здравеопазването и социалните услуги


Разликата в заплащането по пол в България е 12,5 процента, сочат последните данни на Националния статистически институт за 2018-а година. Въпреки заложените правни гаранции, равното заплащане за един и същи труд все още не е реалност за работещите жени и мъже.

Това е един от основните изводи в проекта на доклад за равнопоставеността на жените и мъжете у нас за 2019-а година, публикуван за обществено обсъждане, съобщи в.“Труд“.

Най-големи разлики в средното месечно заплащане по пол има в сектора „хуманно здравеопазване и социалната работа“ – 27%, където жените преобладават и са наети на по-нископлатена работа – медицински сестри и социални работници.

Най-ниска разлика пък и отчетена в административните и спомагателни дейности и в строителството.

Заетите жени преобладават в „образование“, „хотелиерство и ресторантьорство“, „финансови и застрахователни дейности“ и „търговия“.

Мъжете са преобладаващо заети в „селско-  и горско стопанство“, „преработваща промишленост“, „строителство“, „транспорт“. При среден осигурителен доход за страната през 2019 година от 986 лв., за мъжете той е малко над 1000 лв, а за жените – 936 лв.

Снимка: pixabay.com

Разлика има и в размера на пенсиите като средният основен месечен размер за жените през 2019 г. е едва 286 лв., което е със 136 лв. по-малко от този на мъжете.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече