Business is booming.

Туроператори: 70% по-малко туристи на Черноморието през това лятото

0

- Advertisement -

14 организации подписаха харта за рестарт на индустрията

Секторът се обединява след 125 години. Около 70% по-малко туристи и приходи очаква бизнесът от летния сезон. Това прогнозира председателят на Българската туристическа камара Георги Николов, съобщава в. „Труд“.

Причината е в несигурността за отваряне на границите и огромния спад на чуждестранните туристи. Заради липсата на клиенти, засилените мерки за хигиена, които трябва да приложат, и риска да се окажат с персонал под карантина, голяма част от хотелите по морето въобще няма да отворят през лятото. Подобни намерения вече обявиха големи комплекси като Слънчев ден и Ривиера, както “Труд” вече писа.


Преди 3 месеца бяхме по-големи оптимисти за бизнеса, отколкото сме сега, призна Николов. И заяви, че каквото и да се говори в хотелите по морето, в момента няма реални резервации. В тези трудни времена и криза, която сме нямали от 100 години насам, туристическият сектор се нуждае от подкрепа, заяви Николов.

Нуждата от рестарт на бизнеса и работа на сектора за обща цел е причината 14 организации да направят първата крачка към обединение на индустрията след 125 години официално съществуване и да подпишат обща харта. Целта е да се промени индустрията, да се привлекат повече и по-платежоспособни гости и да се промотира дестинацията България.

Обединението е шансът да говорим с един глас пред държавата и да променим качеството на управление и развитие на сектора, обясни изпълнителният директор на Националния борд по туризъм д-р Поли Карастоянова. Тя подчерта, че страницата с евтиния български туризъм трябва да се затвори завинаги и да се обърне внимание на начина, по който говорим за себе си и се представяме пред света.

Подпомагането на индустрията е важно, тъй като всяко евро, което привлича туризмът, води до още половин евро в съпътстващите индустрии, заяви председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Даниела Стоева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече