Business is booming.

МОН с иновативно предложение: 20% от часовете в училище да са дистанционни

0

- Advertisement -

Всяко училище, което пожелае, да може да въвежда дистанционно обучение в до 20% от учебните си часове. Това е една от идеите за промени в училищния закон, обсъдени вчера на Отраслов съвет в просветното министерство от синдикати, работодатели и ръководството на МОН, съобщи за в.“Сега“ Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-то училище в столицата.

По думите му идеята е все още на етап проект и със сигурност ще се обмисли много внимателно и детайлно, преди да влезе в сила. Целта е да се даде възможност на всяко училище, не само на иновативните, да въведе до 20% в учебните планове и дни за дистанционно обучение, ако желае.

 „Така при една седмица от 5 дни, един от дните може да бъде посветен на дистанционно обучение“, казва Стаматов, който дава пример с Австрия. Там понеделник и вторник учениците учат в училище, а сряда имат дистанционни часове вкъщи, в които обикновено работят по поставен от учителите проект.

„У нас този ден най-вероятно ще се сметне за разтоварващ, но всъщност той е от най-пълноценните за децата, защото през това време те хем научават много нови неща, хем им е интересно“, смята Стаматов. Според него 20%-те от часовете в електронна среда могат да се приложат само за един учебен предмет, или за всички предмети, в зависимост от желанието и спецификата на училището. Става въпрос само за възможност, която няма да има задължителен характер, и то за прогимназиалния и гимназиалния етап, пояснява той, като според него реалистичният срок за въвеждането й в закона е ноември-декември т.г.

Една от промените в закона за предучилищното и училищното образование ще е свързана с ясно дефиниране на това що е то дистанционно обучение, както и с прилагането на тази форма при грипни ваканции – нещо, което вече бе анонсирано от просветния министър Красимир Вълчев. Идеята е така да не се изпуска учебен материал. С друга промяна ще се регламентира и въвеждането на задължително предучилищно образование за 4-годишните – също оповестено вече намерение.

Сред другите обсъдени вчера промени в закона е и засилване на контрола над училищните настоятелства от страна на МОН, който в момента не е разписан достатъчно в закона. „Някои малки училища разполагат с големи имоти, като в страната има негативни практики за събиране на пари и отдаване под наем на тези имоти, като в същото време учебните заведения твърдят, че нямат достатъчно пари“, коментира Стаматов. По думите му една от промените в това отношение ще е директорите и заместник-директорите да не могат да бъдат членове на въпросните училищни настоятелства.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече