Business is booming.

Цацаров: При неподадена данъчна декларация следва тежка процедура за имуществена проверка

0

- Advertisement -

Всяка година близо 130 000 българи, които заемат публична длъжност трябва да декларират своето имущество и интереси. Седмица преди крайния срок само половината от задължените са подали своите декларации. А след месец ще бъде готова и опростената форма за попълване. Според председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров са необходими и още промени.

Законът изисква всяко лице на публична длъжност да подава четирите декларации – при постъпване, ежегодна и при напускане. Те са много подробни  – описва се имущественото състояние на семейството, в или без брак, както и на непълнолетните деца.

„Срокът по закон е 15 май, а 15 юни е срокът по изключение. Затова призовавам всички да побързат с подаването на декларации, защото иначе следва тежка процедура за имуществена проверка на цялото семейство за 10 години назад”, поясни Цацаров пред NOVA телевизия.


По принцип законът за противодействие на корупцията изисква да се декларират имущество, моторни превозни средства , кредити и банкови влогове на стойност над 10 000 лева. Също така акции фирмени дялове, дори подаръци и обучение, и всичко това в ежегодна декларация.

„Ако лице е декларирало нещо повече, това не е проблем. Декларира имущество на съпруга и непълнолетните деца. Декларираното в чужбина се проверява по-трудно”, поясни Цацаров.

Първият закон Петканов регламентираше гражданската конфискация на престъпно имущество но само след влязла в сила присъда. В следващите два такава присъда не се изискваше. Сега предстои ново прекрояване.

„Този закон при всички случаи подлежи на ремонт. Разговарял съм и с народни представители от опозицията. Тук не става въпрос да ликвидираме публичността на имуществото, а става дума да решим кое се декларира, на каква стойност, какво се проверява и как да изглеждат тези прословути декларации. Тук няма опозиция и управляващи. Може би сега темата с хазарта е актуална, но по същия начин стои и спортният тотализатор както и лицата, които са упълномощени като възложители на обществени поръчки. Може да се мисли и трябва да се мисли дали трябва да декларират всички лица, които са изпратени на работа в Европейския съюз”, каза Цацаров.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече