Business is booming.

Скандален списък с имена и суми бе открит при обиск в дома на арестуваните братя Бобокови (СНИМКА)

0

- Advertisement -

10 лица са привлечени като обвиняеми, 7 от тях са привлечени  за организирана престъпна група, 3 са за данъчни престъпления. Това заяви говорителят на главният прокурор Сийка Милева по време на брифинг за даване на подробности около разследването за незаконни действия при вноса и утилзирането на отпадъци.

По време на разследването е открита цветна снимка с имена на известни личности, някои от които са убити през годините. Срещу имената им са записани различни суми – 70 млн. долара, 120 млн. долара и 300 млн. долара, обяви Сийка Милева, говорител на главния

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е belejka3.png
Снимка: ПРБ

„Иззети са множество счетоводни документи, договори, луксозни автомобили от домовете на обвиняемите.  От жилището на А.Б. е иззета цветна снимка, на гърба на която са изписани имена на публично известни, някои от които са убити през годините. Срещу имената им има записани големи суми пари – 70 млн. долара, 120 млн. лв, 300 млн. лв. и др.“, заяви още Милева.

 Единият брат от Бобокови ще му бъде определена парична гаранция от 1 млн. лева, а за другият ще бъде поискано да остане зад решетките.

„От дома на П.Б. са иззети автобиографии със снимки на длъжности лица от МРРБ и Министерство на правосъдието, както и снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор по производство за обвинение на Васил Божков за тежко престъпление“, каза още тя.

Наблюдаващият прокурор заяви, че до момента е установено, че зам.-министърът е бил в много близки отношения с бизнесмените Бобокови. Той е извършвал действия, с които е подпомагал противозаконните им действия по нелегален внос и преработка на боклук.

Събрани са доказателства, че Живков е извършвал натиск на подчинени, както и на служители от регионалните инспекции, сред които има и уволнени, когато не са се поддавали на заповедите му да нарушават закона.

Директорът на регионалната инспекция в Плевен не е осъществявал контрол, а под негово въздействие са били извършвани фиктивни проверки, съвместно с представители на фирмите. В протоколите са отразявани неверни обстоятелства.

Прокурор Ангел Кънев заяви, че по това производство има сформиран съвместен екип с органите в Италия. Събраните доказателства сочат, че част от контролираните от Бобокови дружества дори не са имали капацитет да осъществят законовите действия, за които са имали разрешения от МОСВ по депониране и преработка на боклука.

Намерени са и електронни подписи на търговски дружества, които са в Италия и са контролирани от българските граждани.

Изградена е верига от дружества в Италия и България, като целта е била да се развива дейност, която да изглежда законна, но на практика това не се е случвало“, обясни Кънев. За едно от дружествата например той обяви, че дори не е имало ток и вода на обекта, но от МОСВ са издавали протоколи, които твърдят обратното.

 Членовете а ОПГ са извършили и множество деяния, свързани с укриване на данъци, уточни още той.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов допълни, че за сетен път са показали, че когато има добра комуникация и синхрон нещата се получават. „В моята кариера това е най-трудната за организация операция, участваха много служители, а трябваше да остане в тайна. Ще оказваме съдействие на прокуратурата, когато това ни бъде поискано“, каза още той.

Говорителят на главният прокурор допълни, че не се притесняват от това да разпитват различни лица, независимо дали са министри или не.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече