Business is booming.

Бивш руски министър почина от коронавирус

0

- Advertisement -

Бившият руски министър на горивата и енергетиката Владимир Лопухин почина от коронавирус. Това съобщи във Фейсбук писателят Денис Драгунский.

Лопухин беше първият на този пост.

„Днес от коронавирусна инфекция на 69 години почина моят отдавнашен и верен приятел Владимир Михайлович Лопухин, на когото съм много задължен в моята духовна и интелектуална биография“, написа Драгунский.

От 10 ноември 1991 г. до 30 май 1992 г. Лопухин беше начело на министерството на горивата и енергетиката на РСФСР/РФ. Той бе съветник на правителството на Русия по въпросите на международното икономическо сътрудничество и горивно-енергийния комплекс, нещатен съветник на и.д. министър-председател Егор Гайдар.

Докато главяваше министерството на горивата и енергетиката, той успя да разработи концепция за реформиране на горивно-енергийния комплекс и назначи Михаил Ходорковски, който беше малко известен тогаваq за председател на фонда за подпомагане на горивната и енергийната индустрия с права на заместник-министър. Президентът Борис Елцин не одобри концепцията на Лопухин, но ръководителят на Менатеп даде висока оценка за него. „Лопухин свърши много голяма работа за нас – той ни въведе в кръга на работниците, работещи с нефт и газ“, каза Ходорковски в интервю.

След като подаде оставка, Лопухин получи работа в инвестиционната банка Lazard Freres, която от времето на Брежнев съветва руското правителство и става партньор в московския клон. Той помага на „Газпром“, „Юкос“, „Сургутнефтегаз“, „Роснефт“.

През 1996 г. Лопухин напуска банката (година по-късно Lazard Freres свива операциите си в Русия) и създава собствена компания, Vangward.

От 2007 до 2015 г., Лопухин е бил член на съвета на директорите на ЗКК „Сухой граждански самолет“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече