Business is booming.

Бивш руски министър почина от коронавирус

0

- Advertisement -

Бившият руски министър на горивата и енергетиката Владимир Лопухин почина от коронавирус. Това съобщи във Фейсбук писателят Денис Драгунский.

Лопухин беше първият на този пост.

„Днес от коронавирусна инфекция на 69 години почина моят отдавнашен и верен приятел Владимир Михайлович Лопухин, на когото съм много задължен в моята духовна и интелектуална биография“, написа Драгунский.

От 10 ноември 1991 г. до 30 май 1992 г. Лопухин беше начело на министерството на горивата и енергетиката на РСФСР/РФ. Той бе съветник на правителството на Русия по въпросите на международното икономическо сътрудничество и горивно-енергийния комплекс, нещатен съветник на и.д. министър-председател Егор Гайдар.

Докато главяваше министерството на горивата и енергетиката, той успя да разработи концепция за реформиране на горивно-енергийния комплекс и назначи Михаил Ходорковски, който беше малко известен тогаваq за председател на фонда за подпомагане на горивната и енергийната индустрия с права на заместник-министър. Президентът Борис Елцин не одобри концепцията на Лопухин, но ръководителят на Менатеп даде висока оценка за него. „Лопухин свърши много голяма работа за нас – той ни въведе в кръга на работниците, работещи с нефт и газ“, каза Ходорковски в интервю.

След като подаде оставка, Лопухин получи работа в инвестиционната банка Lazard Freres, която от времето на Брежнев съветва руското правителство и става партньор в московския клон. Той помага на „Газпром“, „Юкос“, „Сургутнефтегаз“, „Роснефт“.

През 1996 г. Лопухин напуска банката (година по-късно Lazard Freres свива операциите си в Русия) и създава собствена компания, Vangward.

От 2007 до 2015 г., Лопухин е бил член на съвета на директорите на ЗКК „Сухой граждански самолет“.

Прегледана: 765

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече