Business is booming.

Радев просветителски на 24 май: Думите са домът! Нека не допускаме в него да се засели плесента на невежеството, самодоволството и безкнижието!

0

- Advertisement -

Президентът Румен Радев отправи поздравление по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В обръщението си държавният глава акцентира върху този празник, който пречиства душите на всички българи, обединени от братството на духа и културата, в което санове и възраст нямат значение.

„Скъпи сънародници, на 24 май отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Почитаме празника на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Гордеем се с цивилизационния принос на българската азбука и книжовност към духовността на славянските народи и културното богатство на света. Всяка година в шествието рамо до рамо крачат учители, деца, учени, духовници, творци. Този празник пречиства душите на всички българи, обединени от братството на духа и културата, в което санове и възраст нямат значение. Днес шествие няма да има, но тъкмо в съкровението на сърцето си всеки един ще има възможността да оцени значението на 24 май“, каза в обръщението си държавният глава.

Той призова да останем насаме с думите и чувствата си, с мисълта за приятелите и близките, с които го сродяват езика и азбуката, преживените стихове, книги, пиеси и филми, общата историческа и културна памет, които ни правят българи.

Дори когато хиляди километри ни делят от Родината. Думите са домът, в който живеем. Нека не допускаме в него да се засели плесента на невежеството, самодоволството и безкнижието. България е възкръснала благодарение на просветата и културата и пак те ще ни изведат към хоризонта на свободата и развитието, към общество, в което знаещите ще бъдат ценени, а чистите духом ще водят България. Защото духът надмогва всяко изпитание! Честит празник!“, обобщи Радев.


Прегледана: 610

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече