Business is booming.

Радев просветителски на 24 май: Думите са домът! Нека не допускаме в него да се засели плесента на невежеството, самодоволството и безкнижието!

0

- Advertisement -

Президентът Румен Радев отправи поздравление по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В обръщението си държавният глава акцентира върху този празник, който пречиства душите на всички българи, обединени от братството на духа и културата, в което санове и възраст нямат значение.

„Скъпи сънародници, на 24 май отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Почитаме празника на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Гордеем се с цивилизационния принос на българската азбука и книжовност към духовността на славянските народи и културното богатство на света. Всяка година в шествието рамо до рамо крачат учители, деца, учени, духовници, творци. Този празник пречиства душите на всички българи, обединени от братството на духа и културата, в което санове и възраст нямат значение. Днес шествие няма да има, но тъкмо в съкровението на сърцето си всеки един ще има възможността да оцени значението на 24 май“, каза в обръщението си държавният глава.

Той призова да останем насаме с думите и чувствата си, с мисълта за приятелите и близките, с които го сродяват езика и азбуката, преживените стихове, книги, пиеси и филми, общата историческа и културна памет, които ни правят българи.

Дори когато хиляди километри ни делят от Родината. Думите са домът, в който живеем. Нека не допускаме в него да се засели плесента на невежеството, самодоволството и безкнижието. България е възкръснала благодарение на просветата и културата и пак те ще ни изведат към хоризонта на свободата и развитието, към общество, в което знаещите ще бъдат ценени, а чистите духом ще водят България. Защото духът надмогва всяко изпитание! Честит празник!“, обобщи Радев.


Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече