Business is booming.

Мюсюлманите в Кърджали посрещнаха Рамазан байрям с колективна молитва на открито

0

- Advertisement -

Заради епидемията от коронавирус за първи път мюсюлманите от Кърджали посрещнаха Рамазан байрям извън джамиите. Заради наложените противоепидемични мерки вярващите проведоха общата празнична молитва на открито. Около 500 души се събраха рано тази сутрин на едно от спортните игрища край така нареченото „водно огледало“, спазвайки дистанция помежду си, съобщава БНР.

Вярващите носеха предпазни маски и използваха собствени молитвени килимчета.В молитвата участва и кметът на Кърджали Хасан Азис, който каза, че в навечерието на Байряма общината е раздала на местните жители 8 500 маски и 400 литра дезинфектант.

След молитвата за Рамазан байрям се проведе и традиционното за всеки голям празник общо кафе с кмета, попа и мюфтията.

Снимка: БНР

Повечето от тях ще бъдат разделени от близките си в Турция и с ограничени социални контакти. Единици са завърналите се от чужбина, а  автобусите от Истанбул, Бурса и Измир са спрени. За разлика от предишни години сега масовите събирания са ограничени, а контактът ще е само с най-близките хора.

За празника се приготвят няколко вида ястия, освен традиционната Рамазан байрам, наричан още Шекер байрам, продължава и утре.

Припомняме, че колективните молитви се отслужват на открито пред джамиите, а от Висшия мюсюлмански съвет призовават вярващите да посрещнат празника в тесен семеен кръг.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече