Business is booming.

Прокуратурата погна сайтовете за фалшиви лекарства против COVID-19

0

- Advertisement -

Прокуратурата се захвана с проверки на сайтове, които предлагат лекарствени средства, за които твърдят, че церят COVID-19.

Има образувана прокурорска преписка след самосезиране на Върховната административна прокуратура по повод публикации в медиите за случаи на продажби на продукти на цени, многократно превишаващи утвърдените и регистрирани.

Проверки правят Регионалната здравна инспекция, Комисията за защита на потребителите, органите на МВР, НАП и дори кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Вече са проверени интернет сайтове за продажба от разстояние на лекарства без разрешение. Било е обърнато внимание на оферти, предлагащи медикаменти за превенция или лечение на COVID-19.

В един от случаите е установена продажба на лекарствени продукти, подлежащи на режим на отпускане по лекарско предписание. Продажбата им онлайн е в нарушение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ). Някои от медикаментите не са разрешени за употреба в България. Освен това сайтът няма разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти, нито фигурира в списъка на лицата, предлагащи лекарствени продукти за продажба, съгласно ЗЛПХМ.

За това е предвидена глоба от 5000 лв. до 10 000 лв. На сайта е изписан само телефон за контакт, липсват данни за собственика му.

Проверена е била обява, публикувана на два други сайта, предлагаща продажба на лекарствен продукт, съдържащ активно вещество umifenovir. Посочено е, че той представлява превенция срещу коронавирус COVID-19, грипове тип А и Б, всякакви други вируси и ротавируси. Лекарството се предлага на цена от 119.90 лв. Въпросният препарат също не е разрешен за употреба в България. Домейните на тези сайтове са регистрирани в Куала Лумпур, Малайзия. Информацията и на двата сайта е оскъдна, връзката се осъществява чрез контактна форма.

В платформа за безплатни обяви е била установена обява за продажба на лекарствен продукт – прах за концентрат за инфузионен разтвор, в нарушение на ЗЛПХМ. За него също се разпространявали слухове за предполагаема ефективност в борбата срещу коронавируса. Потребител, публикувал тази обява, посочил само телефонния си номер и местонахождение – Пазарджик.

За установяване на самоличността на нарушителите по тези случаи е поискано съдействие от органите на МВР.В периода на въведеното в страната извънредно положение районните управления на полицията в столицата са работели по редица преписки, касаещи продажба на медицински материали от първа необходимост, предпазни средства и дезинфектанти на завишени цени. Материали по някои от тях са изпратени в прокуратурата.

Образувано е било досъдебно производство след задържан товарен автомобил, превозващ пластмасови бутилки с бяла прозрачна течност, етикирана с надписи „антибактериален дезинфектант за ръце без отмиване“. Стоката била натоварена от склад в София за Ловеч. Установена е била и суровина за производство в количество около 1 тон. Имало данни за опасността й за здравето на хората.

Проверени са общо 31 търговци на дребно с лекарствени продукти. Сред повечето от тях не са установени нарушения. Някои от тях не са свързани с Националната система за верификация на лекарства, като са им били направени предписания, съгласно делегирания регламент (ЕС) на Европейската комисия.

Инспекторите на Изпълнителната агенция по лекарствата са посетили и други 35 адреса на територията на София, за които са издадени разрешения за търговия на дребно в аптека. На място е било установено, че те не работят. При проверка на статуса им е било констатирано, че притежателите им не са изпълнили задължението си да уведомят по съответния ред за прекратяване на дейността си. За неизпълнение на това изискване се предвижда налагане на принудителна административна мярка – отнемане на разрешението за търговия. В тази връзка са били образувани 22 административни производства.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече