Business is booming.

Кристиан Николов влязъл по втория начин в Немската

0

- Advertisement -

Когато в публичното пространство започна да се говори за Кристиан Николов, причинил смъртта на Милен Цветков в катастрофа, мнозина си казаха, че трябва да е бил добро момче, след като е завършил Немската гимназия в София. Оказва се обаче, че той е влязъл по втория начин в едно от най-елитните училища в България.

Кристиан започнал да учив Немска езикова гимназия, без да е бил класиран там след седми клас. Как е станало това разкрива OFFNews, като се позовава на документи от Министерството на образованието и науката.

Това е станало по молба на майката и с разрешението на зам.-министър, която полага подписа си под разрешението, докато замества министъра.

След седми клас Кристиан започва да учи в столичното 73 Средно училище „Владислав Граматик“ – Втора немска. Класиран е с деветия най-силен резултат в паралелка с немски и руски и успехът му остава висок през годините. Има проблем с дисциплината – драска графити с неприлично съдържание, следва и кражба от супермаркет.

Десетокласникът не е изгонен от училището, както съобщи бТВ, а е преместен след молба на родител до министъра на образованието проф. Тодор Танев от 25.06.2015 г.

Ваня Кастрева внася доклад до министър Танев, в който пише, че подкрепя молбата и моли министъра за решение. От доклада на Кастрева се разбира, че молбата за преместването е отправена от майката и са посочени социални мотиви.

Майката Десислава Пешева-Николова е изпълнителен директор на „Винпром Карнобат“, където е съдружник с Миньо Стайков.

Кристиан е прехвърлен в паралелка със същия профил (немски и руски език) със среден успех 5,50, като оценката му по немски е отличен 6, но това става над утвърдения брой ученици – пишат от МОН в отговора си до OFFNews и подчертават: „Настояща проверка на МОН показва, че в 9 клас в предходното училище на ученика е наложено наказание, но преместването в 10 клас е инициирано от семейството, а не от училището“.

По онова време в наредба на министъра на образованието има вратички за подобно прехвърляне на ученици по социални, здравословни и образователни причини. Често е използвана за неуспели да се класират в желаното училище с успеха си ученици. Пътят е следният: родител внася молба, най-често до началника на РУО, която се одобрява или не, в зависимост от неясни критерии.

Тази практика беше спряна от настоящия просветен министър.

Прегледана: 450

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече