Business is booming.

Кристиан Николов влязъл по втория начин в Немската

0

- Advertisement -

Когато в публичното пространство започна да се говори за Кристиан Николов, причинил смъртта на Милен Цветков в катастрофа, мнозина си казаха, че трябва да е бил добро момче, след като е завършил Немската гимназия в София. Оказва се обаче, че той е влязъл по втория начин в едно от най-елитните училища в България.

Кристиан започнал да учив Немска езикова гимназия, без да е бил класиран там след седми клас. Как е станало това разкрива OFFNews, като се позовава на документи от Министерството на образованието и науката.

Това е станало по молба на майката и с разрешението на зам.-министър, която полага подписа си под разрешението, докато замества министъра.

След седми клас Кристиан започва да учи в столичното 73 Средно училище „Владислав Граматик“ – Втора немска. Класиран е с деветия най-силен резултат в паралелка с немски и руски и успехът му остава висок през годините. Има проблем с дисциплината – драска графити с неприлично съдържание, следва и кражба от супермаркет.

Десетокласникът не е изгонен от училището, както съобщи бТВ, а е преместен след молба на родител до министъра на образованието проф. Тодор Танев от 25.06.2015 г.

Ваня Кастрева внася доклад до министър Танев, в който пише, че подкрепя молбата и моли министъра за решение. От доклада на Кастрева се разбира, че молбата за преместването е отправена от майката и са посочени социални мотиви.

Майката Десислава Пешева-Николова е изпълнителен директор на „Винпром Карнобат“, където е съдружник с Миньо Стайков.

Кристиан е прехвърлен в паралелка със същия профил (немски и руски език) със среден успех 5,50, като оценката му по немски е отличен 6, но това става над утвърдения брой ученици – пишат от МОН в отговора си до OFFNews и подчертават: „Настояща проверка на МОН показва, че в 9 клас в предходното училище на ученика е наложено наказание, но преместването в 10 клас е инициирано от семейството, а не от училището“.

По онова време в наредба на министъра на образованието има вратички за подобно прехвърляне на ученици по социални, здравословни и образователни причини. Често е използвана за неуспели да се класират в желаното училище с успеха си ученици. Пътят е следният: родител внася молба, най-често до началника на РУО, която се одобрява или не, в зависимост от неясни критерии.

Тази практика беше спряна от настоящия просветен министър.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече