Business is booming.

Мая Манолова със скандално становище: Хората ще трябва да платят 100 млн. лв. за нови топломери

0

- Advertisement -

„Защо потребителите на топлоенергия трябва да платят над 100 млн. лв. за нови разпределители, топломери и индивидуални водомери с дистанционно месечно отчитане, след като КЕВР ще определя цената на топлинната енергия веднъж в годината? Защо гражданите трябва да направят тези разходи?

Това пита бившата омбудсманка и настояща председателката на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в свое становище, изпратено до КЕВР днес, относно предложените промени в Наредбата за регулиране на цените на топлинната енергия.

Промените предвиждат след 25 октомври 2020 г. поетапно да се въведе месечно отчитане на потреблението на топлинната енергия в имотите на потребителите, като отчитането ще става с измервателни уреди, които хората да си платят.

Бившата омбудсманка и експертите от Гражданската платформа настояват цените на топлинната енергия да се определят всеки месец, а не веднъж годишно, както предвижда наредбата.

Настояваме цените на топлинната енергия да се определят всеки месец, след като в България ще се въведе задължително реално месечно отчитане на потребената топлинна енергия и КЕВР ще определя цена на природния газ за обществения доставчик всеки месец. Според нас е неприемливо и не е в интерес на потребителите изменението на цените, съответно на разходите, на две борсови стоки – природен газ и квоти за емисии на парникови газове да се отразяват в цените на топлоенергията за един по-дълъг период от шест месеца или една година, пишат в становището си от организацията, оглавявана от Манолова.

От Гражданската платформа подчертават, че с предложените промени в Наредбата за регулиране на цените на топлинната енергия, ако има изменение на цената на природния газ с над 15 на сто, цената на топлинната енергия ще се измени с 9-10 % точно в средата на отоплителния период, на 1 януари, когато влизат в сила и нови цени на ВиК услугите. Това ще натовари допълнително сметките на потребителите, твърди още Манолова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече