Business is booming.

Ангелкова разчита на автомобилния туризъм от съседни държави да спаси летния сезон

0

- Advertisement -

Министърът на туризма Николина Ангелкова направи обзор на ситуацията след пика на епидемията в страната и начерта перспективите пред летния туристически сезон. Според нея са особено важни за големите курорти.

„ На 13 май ЕК обяви своите указания и препоръки – а именно единни правила за пътуване в ЕС и извън него и как да се осъществява това. Водещ принцип е епидемичната обстановка в дадената страна, но най-вече да имаме еднакъв координиран подход между държавите“, каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред БНТ.

Тя поясни, че на практика това е възможно: „По разпореждане не премиера още в сряда сме в непрекъсната координация с колегите ни и във вторник предстои видеокоферентен разговор с премиерите на съседните ни държави и аз с колегите – министри, за да уточним детайлите за туризма на Балканите„, каза още министърът.

Снимка: Фейсбук

Тя настоя да уточни, че ЕК е препоръчала да няма карантина, тъй като тя отблъсква туристите.

„Но да не провалим всичко постигнато на фона на лечението и лишенията, е много важно да спазваме всичко за да не се върнем в изхода позиция. Ключово е, ако можем в началото на юни да привлечем туристи особено от Румъния, Гърция и Сърбия – разчитаме на автомобилния туризъм“, подчерта Ангелкова.

Тя констатира, че след 15 юни при нас няма отменени чартърни полети на летищата Варна и Бургас, но все още авиацията в Европа не се е възстановила.

Факт е, че българското черноморие има най-нисък процент на заразени и това не е малко.  Очакваме начало на сезона 15 юни – 1 юли. Ако някои хотелиери са готови, могат да отворят и по-рано“, подкани министърът на туризма.

„Ситуацията е различна и необичайна за всички. И ако не положим всички еднакви усилия да осигурим комфорт на туристите ще изпаднем в изолация“, подчерта Ангелкова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече