Business is booming.

Детските градини посрещат малчуганите до седмица

0

- Advertisement -

Проблем засега остава факта, че голяма част от децата живеят със своите баби и дядовци

Предстои постепенно и плавно отваряне на детските градини, което до седмица ще бъде факт, това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб. На този етап много внимателно се следи опитът на страните, които вече са отворили детските градини.

Кантарджиев  подчерта, че у нас трябва да се отчита и фактът, че немалка част от децата живеят заедно с бабите и дядовците си, което е рисково за възрастните хора.

„До седмица ще имаме някои решения. Предлагат се няколко сценария. Едното е при редуциран брой на децата в групите, при препоръки за спазване на мерки. Така че да може родителите, които искат да пуснат децата си на детска градина, да се върнат на работа. В момента министерството на здравеопазването прави анкета за нагласата на родителите – склонни ли са да ги пуснат, при какви условия, ако са по-малко на брой, колко да са в група. Всичко това много внимателно преценяваме“, поясни директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб, цитиран от „Фокус“.

Резултатите от анкетата не могат да бъдат единствено основание за вземане на решение относно възстановяване на работата на детските ясли/градини, но са важен показател за нагласите по този въпрос и очакваните изисквания, при които това да се случи, посочват от МОН.

Проф. Кантарджиев допълни, че до края на годината може би ще имаме положителни данни за прилагане на ваксина срещу коронавирус. Лошото според него е, ако вирусът претърпи промяна и се наложи ежегодно ваксиниране, както е при грипа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече