Business is booming.

Джамиите отварят врати, но с дистанция от 1.5 м между кланящите се

0

- Advertisement -

От днес мюсюлманските религиозни храмове в страната се връщат към нормалното си функциониране след двумесечно прекъсване. Това беше решено на редовно заседание на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) у нас, научи Novaplus.bg.

Взетото решение от ВМС е на основание чл. 35, т. 24 от Устава на Мюсюлманско изповедание в Република България и е свързано с изтичането на извънредното положение в страната, съобщават от Главно мюфтийство.


Според решението на мюсюлманския съвет религиозните богослужения в джамиите и месджидите на територията на цялата страна ще се осъществяват при стриктни противоепидемични мерки, съобщава „Дарик“.

Изисква се до отминаване на опасността от заразяване с COVID-19 да бъдат спазвани редица мерки за сигурност. В това число, преди да бъдат открити за колективната молитва джума намаз в петъчния ден на 15 май тази година джамиите следва да бъдат подготвени за това, преминавайки през стерилизация и щателна дезинфекция.

Процедурата ще бъде повторена и след самата молитва. От съображения за сигурностне се препоръчва използването на местата за абдест (ритуално измиване).


Религиозните проповеди (хутбетата) по време на празничната петъчна молитва следва да бъдат максимално кратки, като богомолците ще бъдат допускани в храмовете единствено с предпазни маски и след дезинфекция на ръцете.
Решението на ВМС от 13 май тази година предвижда още колективните молитви да се отслужват при спазване на социална дистанция от 1.5 м между кланящите се, включително и отбягване на ръкуване и прегръщане между богомолците.


Все още остава недопустимо провеждането на лекции преди и след намаз, както и организирането на различни форми на масови религиозни мероприятия, в това число ифтари, мевлиди, мукабеле, никях, сюннет и други.


Според решението на ВМС хронично болни хора или такива със слаб имунитет или от рискови групи не трябва да посещават джамиите за намаз, тъй като в епидемиологична ситуация като настоящата джума намаз не е фарз за тях.

Решението на висшия колективен орган на Мюсюлманско изповедание с всичките предвидени в него мерки ще остане в сила до отминаване на опасността от заразяване с COVID-19 и до отмяната му от ВМС или до издаването на специална заповед от главния мюфтия на България д-р Мустафа Хадж

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече