Business is booming.

Бизнесът отпусна допълнителни 20 дни отпуск независимо от извънредното положение

0

- Advertisement -

Бизнесът е одобрил предложението на синдикатите да има допълнителен 20-дневен годишен отпуск за 2020 г. за родители, които са изчерпали отпуската си и имат дете до 14 г, информира Novaplus.bg. По 2/3 от обсъжданите мерки за ограничаване на икономическите последици от COVID-19 е постигнато съгласие между държавата, бизнеса и синдикатите.

Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред bTV след края на онлайн заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество.

Президентът на КНСБ се спря и на компенсациите за непреки разходи на въглеродните емисии като неотложна мярка за подпомагане на индустрията в условията на криза.

„Тези 30 млн. лв., които ги чакаме да влязат на второ четене в парламента, законопроектът увисна във въздуха, защото нямаше съгласие от управляващата партия – остана на трупчета. Сега се дава съгласие от Министерството на икономиката и Министерството на околната среда и водите“, уточни Димитров.

По още една важна тема е постигнато съгласие между синдикати и бизнес – минималното обезщетение за безработица. Управлението обаче все още не са дали зелена светлина. Очаква се в края на май да има позиция и на Министерството на финансите.

„Ние се разбрахме да търсим приложение на общия принцип – бизнесът не е много склонен да отидем на 17 лева директно от сегашните 9 лева на ден. Това е нашето предложение или 60% от сегашната минимална заплата. Бизнесът е съгласен на 60%“, каза президентът на КНСБ.

По думите му, ако предложението влезе в сила, няма да има максимално и минимално обезщетение за безработица, а спрямо осигурителния си доход всеки служител да получава 60% от сумата за обезщетение.

Обсъждан е и вариант за сектор „Туризъм“ да има по-голяма финансова подкрепа по схемата 60 на 40.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече