Business is booming.

Бездушно! Унищожиха единствената колония на корморани край Дуранкулак

0

- Advertisement -

От Дружеството за защита на птиците подозират, че се разчистват терени за незаконен строеж

Унищожена е единствената гнездова колония на големите корморани по Северното Черноморие, алармира Българското дружество за защита на птиците, научи Novaplus.bg. По време на наблюдение на водолюбиви птици в района на Дуранкулашкото езеро на 6 май екип на БДЗП установява,  че всички дървета, където гнездяха кормораните, са изсечени и подготвени за извозване. 

Имотът, в който се е случило това, е собственост на бизнесмена Илко Павлов, а разрешение за сеч не е издавано, разкри „Дневник“.

Според местни хора сечта е извършена в първата половина на април – точно когато тези птици гнездят. В началото на март колонията беше заета от 180 двойки големи корморани, а преди дни сечта на дърветата с гнездата е унищожила стотици яйца в напреднал стадий на инкубация и вече излюпени малки, твърдят природозащитниците. 

Снимка: БДЗП

Територията, където беше колонията, се намира до самия бряг на водоема и към нея има сериозни апетити за урбанизиране, изсичането на гората на практика е разчистване на терена за бъдещо усвояване на терена, смятат от БДЗП. Дружеството е сезирало компетентните институции за вандалския акт.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече