Business is booming.

На кино само с маска, на театър – на открито

0

- Advertisement -

Нова заповед на здравния министър Кирил Ананиев отвори кината, театрите, музеите и галериите.

Отваряме кината, галериите, музеите, животът се връща към нормалния си ритъм, обяви на пресконференция министърът на културата Боил Банов, цитиран от Дир.бг. За театрите обаче е рано, те ще провеждат постановки само на открито през лятото заради големия риск за актьорите, които играят наживо.

Ето как ще стане това – всеки организатор на събития трябва да решава самостоятелно според правилата на здравно министерство и Националния оперативен щаб. А те са влизането на хората да става по определена схема, за да не се сблъскват потоците, а да се продават билети само за 30% от залата или салона и хората вътре да са разпределени шахматно. Климатизацията в кината не трябва да работи, за да не се разпространява зараза. Отварят и кината в моловете.

Преди влизане трябва да има дезинфекция, която да се осигури от управата на съответната културна институция, а зрителите трябва да са с маски.

„Всеки управител ще решава индивидуално какви спектакли да се провеждат, ако бях, както години наред бях, директор на хасковския театър, щях да рекламирам моноспектакли и представления с по-малки групи“, обясни Банов за представленията на открито.

„Не се предвиждат термокамери, защото не е ясно доколко ще е ефективно“, каза още министърът. Министерство на културата ще изпрати указания до всички институции.

„За театри, опери и филхармонии е рано да се говори за отварянето им и провеждане на спектакли вътре, засега те ще са само навън“, категоричен бе Банов. Той каза, че според обстановката после запълнеността на залата може да стане 50%. По-рано днес заповед на здравния министър позволи отваряне на част от културните институции.

Министърът на културата обяви, че държавата ще въведе нови мерки за подпомагане на хората на изкуството. „Парите за киното са съхранени и подготвени. Във всички сектори няма нито един ощетен“, категоричен бе Боил Банов.Той припомни, че допълнително е разписана мярка в Министерство на културата за 2,5 млн. лв. за творците на свободна практика, които ще получат 3 минимални работни заплати, заедно с осигуровките. „Изтече срокът за подаване на документи по тази мярка. Заявленията са над 1000, утре ще бъде обявено на кого ще бъдат отпуснати средства“, каза още Банов.

Одобрена е още една мярка след разговори с премиера Бойко Борисов за още 5 млн.лв.

По 500 000 лв. ще има за четири програми за създаване на нови театрални постановки, за нови музикални клипове, нови танцови спектакли и една нова програма – проекти в областта на визуалните изкуства.

Общо се отпускат 2.2 млн. лв. за фонд „Култура“, както и 700 000 лв. за представления, които да се излъчват онлайн.

Банов съобщи, че културата ще се подпомага и през Норвежката програма, която започва септември-октомври. През нея на два пъти се разпределят 7 млн. лв., които са за свободни артисти, неправителствени организации, които се занимават със съвременни изкуства. В програмите на Министерство на културата се обхващат и писатели и художници.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече