Business is booming.

Вежди Рашидов поиска оставката на министъра на културата

0

- Advertisement -

Председателят на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов обяви, че ще поиска от премиера Бойко Борисов да уволни министъра на културата Боил Банов, видя Novaplus.bg.

Причината е лошото управление на галериите и музеите и последният скандал с Червената къща на ул. „Любен Каравелов“ 15 в столицата, която се оказа, че вместо да стане музей на скулптора Андрей Николов, се отдава под наем от частна агенция за недвижими имоти.

Това бившият министър на културата заяви в ефира на БНТ. Според Рашидов министерството на културата се държало като министерство на театрите и не защитавало държавния интерес като в случая с Червената къща. Пример за лоша работа на ведомството на Боил Банов била и ситуацията с галерията „Квадрат 500“, от където „нищо не се чува, нищо не се прави, а е на 50 метра от основната туристическа дестинация „Александър Невски“ и в центъра на столицата“.

Снимка: Канал3

Около съдбата на Червената къща отдавна се водят спорове, защото част от нея е реституирана. Внушителната сграда на пъпа на столицата е под шапката на Националната художествена галерия, която обаче през февруари подписа споразумение с фондация „България 2002“, предоставяйки й правото да я ползва  по определени проекти. 

Според появилата се преди няколко дни обява къщата обаче може да бъде наета за „ивент и парти център, частен клуб, дизайнерско или художествено ателие, шоурум“, което предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи.

Частните собственици и държавата отдавна водят преговори и спорове как да се използва имотът, който преди време беше и елитно заведение.  Проблемът е, че по-голямата част от залата в къщата (в миналото – основното ателие на скулптора) е собственост на частни лица и по-малка на държавата (2/14 идеални части). Вторият етаж също е реституиран.

Вежди Рашидов обясни, че виновен за сегашния скандал с Червената къща е настоящият културен министър като е допуснал фондация да се разпорежда с него.

Боил Банов наследи на поста именно Вежди Рашидов. „Чашата преля, голям грях имам, че тогава го предложих на премиера“, заяви Рашидов, който разказа как в последния момент е отказал на Бойко Борисов нов мандат.

Ще поискам среща с премиера, знам, че му гори главата с тая епидемия, но това не може да продължава„, каза още Рашидов пред БНТ.
 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече